Vaření někdy zabere víc času, než bychom chtěli. Mně se často stává, že přijdu unavený z práce, a představa, že ještě mám stát u plotny hodinu, je skoro děsivá. Ale věřte, existují způsoby, jak rychle dostat jídlo na stůl bez zbytečného stresu a chaosu v kuchyni. Nedávno jsme v našem chatu řešili praktické triky, které šetří čas – a fungují dobře i v českých podmínkách.
1. Příprava surovin předem – základ každého šetření
Jeden z tipů, které jsem si oblíbil už před pár měsíci – připravit si zeleninu nebo maso večer na další den. Nakrájet mrkev, papriku, nebo třeba maso na kousky a dát do lednice. ráno pak stačí jen hodit všechno do pánve nebo hrnce a během pár minut je hotovo. A jo, možná jste to slyšeli už mockrát, ale přísahám, že to opravdu funguje.
2. Více na jeden zátah – vařte do zásoby
Kdo to zkoušel, ví, že mezi rychlé triky patří taky vaření větší porce najednou. Můj soused vyhrabal z vrchní police starý tlakový hrnec a říkal, že už si bez něj nejde představit vaření – člověk hodí suroviny, zavře a na plošku hodinu vůbec nesáhne. Já osobně používám taky pomalý hrnec, i když není tak rychlý, člověk si aspoň připraví jídlo přes noc.
3. Používejte multifunkční spotřebiče
Tlakový hrnec, parní hrnec nebo třeba kuchyňský robot – tyhle věci jsou jak taková malá tajná zbraň. Někdy stačí zapnout program, odejít a vrátit se k hotovému jídlu. Většinou mi stačí kombinace pár základních přístrojů, na které spoléhám v týdnu, když není čas.
4. Jednoduchost místo složitosti
Někdy to chce fakt ubrat. místo složitých receptů s deseti ingrediencemi zkuste repasované verze – třeba těstoviny s rychlou omáčkou z česneku a rajčat. V našem chatu třeba někdo sdílel recept na rychlé knedlíky (jo, i ty můžete dělat express variantu), a mně to fakt zachránilo večer. Jídlo nemusí být složité, aby bylo dobré.
5. Nakupujte lokálně a sezonně
Tahle rada možná nezní jako zázrak na úsporu času, ale věřte, když máte doma čerstvé a sezónní suroviny z trhu v Praze nebo z farmářského obchodu místní značky, vaří se mnohem snadněji. Čerstvost urychlí přípravu a chutě jsou mnohem intenzivnější, takže stačí méně dochucovat.
Bonus: Nebojte se zmrazit
Já osobně nejsem fanoušek zbytečných experimentů s nahříváním mnohokrát – to riskuje kvalitu jídla. Ale pokud máte doma čas na přípravu jídla na víkend, zabalte ho po porci do mrazáku. Na rychlý oběd ve všední den potom stačí jen ohřát – a mnohdy to zachrání víc než poslední minutu před příchodem hostů.
Takže shrnuto – stačí trochu organizace, jednoduché recepty a pár šikovných kuchyňských pomocníků a je hotovo. Možná to není žádná revoluce, ale já teď místo zdlouhavého vaření fakt vítám rychlou přípravu. A vy? Máte svoje osvědčené tipy, jak šetřit čas v kuchyni? Podělte se v komentářích!