Někdy si myslíme, že vaření je pro profesionály, co vždy mají po ruce speciální ingredience a složité nástroje. Fakt je ale takový, že většina z nás dělá v kuchyni stejný chyby — a kvůli nim skončí jídlo buď spálené, nebo bez chuti. Na minulé návštěvě u rodičů jsme tohle téma rozebírali do detailu a nějak to tam konečně všechny „aha“ momenty klikly. Vlastně je dost možné, že s trochou úprav i vám bude vaření najednou bavit víc.
1. Používáte příliš mnoho oleje (a to opravdu škodí)
Už mě nebaví vidět, jak si lidi myslí, že chleba se má smažit v celé láhvi oleje. Nejen že to přidá každé porci další kila, ale taky to změní chuť. Lepší je zvolit kvalitní olivový nebo řepkový olej, který se rozetře po pánvi v malé vrstvě. Několikrát kamarádce říkala, ať zkusí místo smažení lehčí způsob – třeba dusit nebo péct. Mimochodem, moje mamka vždycky preferovala máslo na bylinkách, a to je zase jiný level aroma.
2. Solení na poslední chvíli? Velká chyba!
Spousta lidí solí až na konec, protože slyšeli, že sůl stačí dát ke konci. Jo, když jde o polévku, tak asi jo. Ale u masa nebo zeleniny to chce sůl přidat dříve – třeba hned na začátku marinování nebo při restování. Solení totiž vytahuje chuťové složky a pomáhá jídlu zůstat šťavnaté. Nedávno jsem to sám zkusil u pečené zeleniny a fakt to udělalo obrovský rozdíl — zelenina byla na chuť tak „šťavnatější“ než obvykle. možná máte jinou zkušenost, nevím, ale mě to dost překvapilo.
3. Přeháníte to s tím mícháním
Možná jste také ten typ, co prakticky každý pokrm „proklape“ stálým mícháním. Jo, je fajn hlídat, co se na pánvi děje, ale pokud mícháte pořád, jídlo nemá šanci udělat si kůrku nebo správně zkaramelizovat povrch. Zvlášť maso to zkazí. Kamarádka z Prahy pořád ladí recepty tak, že nechá steak na pánvi klidně i 3–4 minuty v kuse, ani nehne – úplně jiná liga. takže příště zkus zkrotit metodičku ruka-v-pánvi.
4. Znáte, jak správně používat bylinky?
Bylinky často přidáváme předčasně a ony se pak úplně rozvaří, změní chuť nebo splývají do jedné hmoty. Zkusil jsem třeba letos hodně bazalku přidávat až těsně před podáváním, a svět rozdíl! svěží a výrazná chuť, která jídlo „zdvihne“. Také mám radost, když koupím v nějakém krámku na Vinohradech čerstvé bylinky přímo od farmáře. Čerstvost fakt poznáte.
5. Nepodceňujte přípravu surovin
Například nakrájet zeleninu na stejné kousky není jen o estetice – zajišťuje rovnoměrné vaření. Když to dělám rychle, občas tam skočí kus obří mrkve, co se upeče déle než ostatní, a celý pokrm je pak kampak. taky jsem si všiml, že u některých pokrmů, hlavně polévek, pomůže předem orestovat zeleninu – cibuli, mrkev, celer – pro hlubší chuť.
Naopak pokud vám vaření připadá složité – zkuste jedno pravidlo: vařte s radostí a neberte každý nezdar tragicky. Kuchařské výmysly nejsou pro každého, ale pár malých triků může pomoct zásadně. Vlastně stačí jen pár změn, a možná vám začne vaření připomínat něco, co jste dřív dělali jen z donucení.
Co vy? Jakou největší chybu jste doteď dělali v kuchyni? Napište do komentářů! Anebo sdílejte článek s kamarády, ať taky přestanou hledat záhady mezi kořením a hrnci.