Vaření bez stresu: Jak ušetřit čas a jíst zdravě každý den

Objevte, jak plánovat, připravovat suroviny a využívat sezónní potraviny, abyste vařili rychle a zdravě bez zbytečného stresu.

Vaření může být radost, ale taky strašák mnoha z nás, zvlášť pokud po celém dni v práci nemáme sílu stát u plotny. Měsíce tápání, hledání rychlých receptů a boj s časem mě nakonec donutili najít pár fíglů, jak si to zjednodušit – a přitom nepřijít o zdravý jídelníček. Možná se vám to taky hodí, alespoň já si teď večery víc užívám, než honím hodiny u sporáku.

1. Plánování jídelníčku není věda

Můj soused mi jednou řekl, že plánovat jídlo není nutné, že on vaří „podle nálady“. Možná je to fajn, ale pro mě to fungovalo… katastrofálně. Někdy se stane, že se člověk vrátí domů hladový – a pak sahá po něčem, co je rychlé, ale nezdravé.

Plán na týden dopředu může být první krok. Nemusíte stát hodiny u předpřipravených jídel – stačí napsat seznam jednoduchých receptů, které sedí do vašeho rozvrhu: třeba v pondělí rychlá salátová miska, v úterý polévka, středa restovaná zelenina s rýží. Vůbec to neuškodí, když v kalendáři budete mít “vaření” jako pevnou položku.

2. Zvládněte přípravu surovin naráz

Na začátku týdne nebo třeba v neděli si připravte trochu víc zeleniny, uvařte si celozrnnou rýži nebo quinoa, nakrájejte maso nebo tofu. Zjistil jsem, že když mám doma „předpřipravené“ základy, radostněji (a hlavně rychleji) pak cokoliv složím dohromady. A navíc odejde ten pocit „nechce se mi nic dělat“.

  • omýt a nakrájet zeleninu
  • uvařit základní obiloviny
  • marinovat maso nebo tofu na pár dnů
  • připravit si dresingy a omáčky do skleniček

3. Spotřebujte české sezónní suroviny

Na trhu na Jiřáku nebo v místním Kauflandu beru vždycky, co je aktuálně čerstvé a levné – třeba řepa, zelí, cuketa. Sezónní jídla nejen hezky chutnaj, ale taky vám ušetří peníze a čas s hledáním exotiky, kterou stejně ne vždycky víte správně připravit. Navíc tak podporujete místní farmáře, což není špatný bonus.

4. Experimentujte s jedním hrncem

Kdysi jsem naordinoval sám sobě: žádné složité recepty s deseti pánvemi. A fakt to pomohlo. Třeba pečená zelenina s kuřecím masem a bramborem na plechu zvládne udělat a umýt i úplný kuchyňský antitalent. A navíc omytí jedné pánve na konci je skoro relaxace, věřte mi.

5. Nebojte se mrazáku

Vím, že „mrazák = nuda“, ale když si pár porcí vlastnoručně připravených jídel zamrazíte, máte jistotu rychlého oběda nebo večeře. Několikrát mě zachránila domácí čočková polévka nebo segedínský guláš z lednice. Když pak nevíte, čím rychle nakrmit sebe nebo rodinu, jde to jako po másle.

Možná vám některý z těchto tipů pomůže, možná je to pro vás jen další nudné povídání o jídle. Ale vím, že mám mnohem méně stresu než dřív, když vím, že něco dobrýho a zdravýho na mě čeká. Tak co — zkusíte taky trochu vařit jinak?

ps: jestli máte své fígle, dejte vědět v komentářích. Je fajn se občas od někoho nakopnout!