Vaření bez stresu: Jak si poradit v hektickém dni u plotny

Hektické dny u plotny? Podívejte se na jednoduché tipy, jak vařit bez stresu a s rozumem i v těch nejvypjatějších chvílích.

Všichni to známe – přijde den, kdy čas utíká rychleji než obvykle, děti křičí, e-maily se hromadí a v kuchyni máte deset minut na přípravu večeře. Jak si v takové situaci nezbláznit hlavu a neznechutit si vaření? Vlastně, možná to není tak těžké, jak se zdá. Našla jsem pár triků, které mi pomáhají přežít tyhle upachtěné večery – a možná něco z nich padne i vám.

1. Plánování? Jo, ale bez hysterky

Možná jste už zkoušeli týdenní plány jídel, ale většinou to skončí tím, že v pondělí změníte názor a v sobotu se radši objednáte něco online. Nemusí to být dokonalé – stačí mít v lednici pár základních surovin, na které se můžete spolehnout. Třeba mrkev, brambory, pár vajec, rajčata a já nevím – co máte rádi vy.

Já třeba mám zvyk si na záchranu nechat v mrazáku rajskou omáčku od mamky. vždycky když nestíhám, je to jak malý poklad.

2. Chytré pomůcky u plotny

Nejvíc času často sežerou ty věci, co musí být pořád na očích – míchání, pečení, sledování času. V poslední době investuji do slow cookeru a musím říct, že to fakt pomáhá. Může to znít trochu „zámořsky“, ale třeba i v Česku se dají najít modely, co nezruinují peněženku a šetří nervy.

Také nezapomínejte na multitasking – zatímco vaříte třeba rýži, můžete nakrájet zeleninu nebo zkontrolovat zprávy v telefonu.

3. Zjednodušte recepty (opravdu)

Našli jste si recept s dvaceti ingrediencemi? Odložte ho. Možná vám to přijde jako výzva, ale ve skutečnosti jednoduchost zachrání večer. 5-6 surovin, žádné dlouhé maratony nakupování, rychlé smažení nebo pečení.

Můj oblíbený trik je udělat si třeba zdravou omeletu s výběrem zemitých bylinek z našich zahrádek nebo chleba s avokádem a zejména něčím sýrovým, co třeba máte od včerejška v lednici.

4. Nepodceňujte „záložní plán“

V obchodě Teď na Letné jsem vždycky našla dobré polotovary, jako třeba předpřipravené těstoviny, omáčky nebo čerstvé saláty k rychlému doplnění jídla. Nejde o lenost, ale o chytrý způsob, jak mít vždy něco po ruce, když ten největší chaos nastane.

5. Klid na duši v kuchyni

Poslední rada je možná trochu divná, ale funkční – dejte si k vaření něco, co vám dělá dobře. Třeba hudbu, podcast, nebo si nechte v pozadí běžet oblíbený seriál. Pomáhá to rozptýlit hlavu od stresu – a náhodou i leccos zkombinovat na talíři.

nevím, jestli to zvládne každý, ale já jsem díky těmhle malým fíglům začala mít vaření zase trochu ráda, i když je toho času málo a nároky velké. možná vám to taky pomůže. A co vy – máte nějaké své „kuchyňské zkratky“? napište do komentářů, rád/a to koupím.