Snadné fígle, jak udělat každé jídlo zdravější a pořád chutné

Objevte jednoduché triky, jak vylepšit každé jídlo – zdravější přílohy, chutné fígle a malé změny s velkým efektem.

Řekněme si to rovnou – zdravé jídlo často budí představu nudného talíře plného zeleniny a nic víc. Ale není to nutně pravda. Přiznám, že i já jsem byl skeptický, když mi máma loni radila přidat do omáčky avokádo. A co myslíte? Jídlo bylo výborný a nikdo nepoznal rozdíl!

1. Vyměňte bílé těstoviny za celozrnné (ale nespěchejte hned)

Celozrnné těstoviny jsou super, mají více vlákniny a minerálů, což tělu dělá dobře. Jenže – někteří z vás si na chuť úplně nezvyknou hned. Takže zkuste míchat: půlka běžných, půlka celozrnných. Postupem času si zvyknete, možná i já.

2. Přidejte zeleninu, která chutná skoro každému

  • Špenát do smoothie, polévky nebo omáčky – skoro nic necítíte, ať už to je zeleninová bomba
  • Strouhaná mrkev v masových kuličkách nebo rizotu – sladkost z mrkve není vůbec na škodu
  • Pečená paprika či cuketa jako příloha – pár minut v troubě a voila!

V našem chatu na skypu to každý doporučuje. Zkusit můžete třeba zeleninu z Kauflandu, nebo pokud máte trh na náplavce – ještě líp.

3. Nahraďte smetanu nebo majonézu řeckým jogurtem

Řecký jogurt je hustý a krémový, takže dobře poslouží místo těžkých omáček. Mám rád variantu, kdy do jogurtu přidám česnek a trochu citronové šťávy – tolik chuti a málo kalorií.

4. Myslete na jednoduché tuky

Olivový nebo řepkový olej místo másla? Ano, zrovna tuhle změnu zkouším od loňska a asi není cesta zpět. Oleje jsou zdravější a chuť neztratíte, spíš naopak – bude to takové lehčí.

5. Sůl a koření – ne vždy musí být hodně

Neříkám, že bez soli to jde, ale zkuste více experimentovat s bylinkami: bazalka, majoránka nebo kopr dokážou divy. Na čerstvém chlebu třeba stačí sýr a špetka pepře – konec slaných experimentů.

Bonus: plány neexistují, jen ochutnávání

Někdy stačí malé změny – třeba jen přidat na talíř o trochu více zeleniny, nebo místo bílé rýže použít tu natural. Třeba měsíc dva to vydržet, uvidíte, že se nejen cítíte líp, ale třeba si to i zamilujete.

Možná vám to přijde jako samozřejmost, ale v praxi to ne vždy jde tak snadno. Můj soused říkal, že mu dietní jídla dřív přišla jako trest – teď je to pro něj normální a „chutná mu víc než hamburger“.

Takže jestli ještě hledáte, jak zdravě a bez trápení jíst, zkuste aspoň pár těchhle fíglů. A nebojte se experimentovat – v kuchyni není žádná věda, spíš radost. Příště můžeme řešit i zdravé dezerty, co myslíte?

Dejte vědět do komentářů, jaké máte triky vy!