Objevte tajemství skvělých jídel, která zvládnete i bez zkušeností v kuchyni

Jednoduché recepty a praktické tipy pro každého začátečníka v kuchyni. Vařte chutně a bez stresu už dnes!

Vaření může znít jako něco, co vyžaduje letité tréninky a speciální kurzy. Ale pravda je taková – skvělé a chutné jídlo zvládne i úplný začátečník. Fakt, že vás doma očekává vítězné menu, nikdo nepozná podle kuchyňského zmatku, co po vás zůstane. Nedávno jsem taky stál tam, kde jste teď vy, a musím říct – není to sranda, když v první hodině připálíte vodu.

Jak začít, když jste v kuchyni nováček

Nejdůležitější je vybrat jednoduché recepty, které nevyžadují nepřehledné ingredience. Pamatuju si, když jsem měsíc zpátky zkoušel „knedlíky bez knedlíků“ podle rady od souseda z Prahy – prostě výborný nápad. Když nejsou recepty moc složité, méně děláte chyby a jídlo chutná lépe.

  • Vařte lehce stravitelné pokrmy: zeleninové polévky, jednoduché těstoviny nebo pečené kuře s bylinkami.
  • Vyzkoušejte restaurace z vašeho okolí a inspirovat se: třeba Lokál nebo Výčep na Starém Městě mají skvělé klasiky úplně jednoduché na přípravu doma.
  • Nezapomeňte na základní kuchyňské nástroje: ostrý nůž, prkénko a pánev s nepřilnavým povrchem umí ulehčit život víc, než čekáte.

Praktické rady, které fungují na 99 %

Místo abyste se honili za složitými recepty, zkuste dorazit tři věci: rychlé, chutné a s co nejmenší spáleninou. Ano, i na to se dá zvyknout. Já třeba často sahám po jednom hrnci, aby se nemuselo moc mýt, a výsledek bývá fajn. Nevím, jestli mám prostě štěstí, ale když experimentuju s bylinkami typu pažitka nebo petrželka, jídlo vypadá a chutná o dost líp.

Proč nepřeceňovat recepty

Každý kuchař vám řekne, že nejlepší jídlo vzniká trochu od oka a hlavně podle chuti. Pokud máte doma koření jako kmín, česnek a paprika, už jste na dobré cestě. Mám pocit, že příliš přesných instrukcí často způsobí spíš stres než radost. Jo, možná jsem trochu rebel, ale v kuchyni to člověk musí cítit.

Moje oblíbené easy recepty, které zvládnete (skoro) vždy

  1. Rychlá zeleninová polévka: nakrájejte mrkev, brambory a celer – zalijte vodou, přidejte soli a bylinky a polévka je za půl hodiny na stole.
  2. Pečené brambory s rozmarýnem: nakrájejte brambory na plátky, přidejte trochu olivového oleje a čerstvý rozmarýn – do trouby a hotovo.
  3. Těstoviny s rajčatovou omáčkou: kupte trhaná rajčata v konzervě, česnek, trochu bazalky – vařte a kombinujte jak se vám líbí.

Možná vám přijde divné vařit najednou „tak trochu bez receptu“ – ale myslím, že je to fajn cesta, jak si vaření užít a ne se u toho stresovat. Samozřejmě, ne každý den je super, a občas něco připálím (minule to byla smažená cibule – nepochopitelně tvrdá). Ale není to konec světa.

Tak co, zkusíte něco jednoduchého příští týden? Vyzkoušejte, i když nebudete mít všechno perfektní – s časem se všechno zlepší. A když do toho přidáte trochu vlastní kreativity, třeba vznikne něco, co si vaše rodina zamiluje. Váš komentář mě zajímá, tak sem klidně pište, co chcete vědět víc nebo co se vám povedlo zvládnout.