Neuvěříte, co všechno dokáže správné koření změnit v jídle!

Objevte, jak správné koření dokáže proměnit chuť i vůni jídla. Praktické tipy a lokální triky pro českou kuchyni, které vyzkoušel každý.

Říká vám něco, když někdo řekne „špetka muškátového oříšku“? Většina z nás si myslí, že koření mírně doladí chuť, ale ve skutečnosti dokáže úplně proměnit celé jídlo. Na minulém grilování u kamaráda jsme třeba zjistili, že obyčejné kuře začíná vonět jako restaurace v centru Prahy – a víte proč? Správné koření. Jo, možná to zní jako klišé, ale je to fakt.

Proč právě koření? Nejde jen o chuť

Většina receptů vybízí k použití koření jako „dle chuti“, ale co to vlastně znamená? Koření ovlivňuje nejen chuť, ale i vůni, barvu a někdy i konzistenci jídla. Třeba skořice dokáže dodat hloubku nejen dezertům, ale i některým masům. Místní babička v našem městě říká, že … „koření je srdcem jídla“ – a nevěřím, že by to řekla jen tak.

3 tipy, jak koření posunout na vyšší úroveň

  • Investujte do čerstvých koření. Kvalita hraje roli – staré koření je jako bezduchá hra. Nedávno jsem koupil sušený tymián v supermarketu, co ležel někde měsíc a víte co? Nic. Zato čerstvý z farmářského trhu dodal omáčce úplně jiný výraz.
  • Kombinujte nečekané. Třeba kmín a čokoláda? Zní divně, ale měsíce zpátky jsem to zkusil v omáčce a překvapilo mě to. Klidně zkuste mixovat bylinky a koření, než sáhnete po klasice.
  • Nepřehánějte to. I když se zdá, že koření ozvláštní vše, někdy je méně více. Kolega v práci zase rád přehání s chilli – není to pro každého, možná nějaký mírnější přístup je lepší.

Lokální oblíbená koření v českých domácnostech

U nás v Česku má spousta rodin své oblíbené koření, bez kterého by si nedovedla představit ani polévku. Majoránka, česnek, libeček, ale i sladká paprika – to vše najdete v kuchyni skoro každé babičky v Brně nebo Praze. Nedávno v našem chatu kolega doporučoval zázvor do svařeného vína – přidává extra šmrnc, ale málokdo na to myslí.

Jak začít, když vás kořenění láká, ale nechcete to přehnat

  1. Zkuste malé množství nového koření a ochutnejte – klidně i s obyčejným knedlíkem.
  2. Podívejte se na české recepty, kde koření není přehnané, ale dává jídlům šmrnc.
  3. Nezapomeňte – i obyčejná sůl a pepř jsou taky koření, stačí jim dát šanci.

Možná vám teď přijde, že koření je jen takový drobný detail, ale věřte – dokáže to zatraceně změnit celý požitek z jídla. A i když možná nejsem úplně mistr světa kuchař, tohle jsem zjistil sám na vlastní kůži – a jestli niekdy budete v Praze na Náplavce, zkuste tamní kořenářství, stojí za to.

Tak co vy? Jaké koření vás nejvíc překvapilo, nebo co používáte vy doma? Pojďte to sem napsat, zajímá mě to (a taky bych rád zkusil něco nového)!