Všichni to známe – koupíte super čerstvou zeleninu, maso nebo pečivo, ale za pár dní už chuť není ta pravá. Přitom čerstvost a chuť jídla přímo ovlivňují, jak moc si vaření užijete (a jestli nezbytečně nevyhodíte peníze). Na minulý víkend jsem si zase vzpomněl, jak můj táta říkal: “Už to máš doma uskladněné správně?” A asi měl pravdu.
1. Uchovávejte zeleninu jako profík
Zelenina není jenom o lednici. Mrkev, petržel a řepa vydrží skvěle zabalené v utěrce nebo papírovém ubrousku – nemusí být přístup k vlhkosti, spíš naopak. Salát zase nejlíp přežije, když ho na pár minut namočíte do studené vody a pak dobře osušíte. A pozor – rajčata nechte radši při pokojové teplotě, v lednici ztratí výraznou chuť docela rychle.
2. Správné skladování masa a ryb
Maso a ryby patří samozřejmě do chladničky, ale ne kdekoliv. Nejlepší je uchovávat je v nejchladnější části ledničky, často uvnitř nebo ve speciálních boxech na maso. Já třeba používám tácku s víkem, aby nezarazily ostatní potraviny pachy – což je častý problém. A když je maso zabité v igelitu? Radši ho přebalte do papíru na pečení, dýchá lépe.
3. Pečivo, které neztvrdne
Znám to – koupíte čerstvou housku, chce se do ní kousnout… a za den je tvrdá jako kámen. Pro delší uchování u nás doma funguje chlebník nebo bavlněná utěrka, která dýchá, ale pečivo neosychá. Nekrmte chleba plastem (no, snad kromě sáčků, co se dají zavřít na zip) – no a pokud ho neplánujete sníst během pár dnů, spíš ho dejte do mrazáku. Po rozmrazení chutná často lepší než to, co dlouho leželo v chlebníku.
4. Co s bylinkami?
Tady je malý fígl, co jsem si loni osvojil: čerstvé bylinky stačí jen zlehka umýt, nastavit je jako květiny ve sklenici s vodou a přikrýt volně igelitem (udržuje vlhkost). Bylinky tak vydrží svěží skoro týden a nechají se leccos kreativního použít. Můj soused říká, že jde taky jen o to je mít často pěkné kusy – ale možná mu tak opravdu rostou.
5. Čich, oko a zdravý rozum nejsou na škodu
Jo, máme aplikace a tabulky, které poradí, jak dlouho co vydrží. Ale spousta věcí zůstane lepší, když prostě jídlo očichnete a ochutnáte. Když něco smrdí „divně“, nemusí to znamenat hned konec světa, ale určitě to není dobrý znak. Nedávno jsme v chatu probírali, jak rodinný chleba vydržel i o týden déle, ale s „novou chutí“ – tak si s tím prostě musíte trochu pohrát.
Nejlepší tipy jsou někdy ty nejjednodušší – vyzkoušet, co funguje vám a vaší ledničce, a nenechat se odradit, když se něco pokazí. Takže zkusit, zamyslet se, pak zase zkusit. A hlavně – jídlo by mělo chutnat dobře a bavit. Váš žaludek to ocení.
zajímá vás, jak máte doma skladovat vaše oblíbené potraviny? napište do komentářů, rád se podělím o další fígle, co jsem za ta léta nastřádal. nebo klidně taky vaše zkušenosti – vždycky je co se naučit.