Naučte se zdokonalit saláty: jednoduché triky, které změní všechno

Objevte jednoduché tipy na vylepšení salátů – textury, bylinky, dressinky a další fígle, které změní váš pohled na zdravý oběd.

Saláty – zdá se, že jsou snadné, ale zároveň často nudné. Kdo by neznal ten pocit, když nakrájíte zeleninu, trochu salátu a zalijete to jen olivovým olejem? No jo, ale co když vám řeknu, že pár drobných změn dokáže váš salát vystřelit na úplně jinou úroveň? Měsíce jsem zkoušel různé fígle a pár z nich fakt stojí za to. A sám jsem překvapený, jak jednoduché to může být.

Vyhrajte si s texturou

Většina lidí se při přípravě salátů zaměřuje jen na chuť, ale textura často uteče. Přidejte něco křupavého – třeba piniové oříšky, pražená semínka nebo na sucho opečený chléb na kostičky. nedávno jsem zkusil přidat i opražené čočky – fakt zajímavé. A taky zkuste třeba různé druhy salátu dohromady, třeba rukola s hlávkovým, nebo něco netradičního, třeba ledový salát s listy červené řepy.

Řekněme tomu bylinkový upgrade

Čerstvé bylinky jsou kouzelné. Nejen jako ozdoba, ale fakt přidají v salátu šťávu a svěžest. Já jsem se stal fanouškem koriandru a máty – dá to sice trochu „exotičtější šmrnc“, ale když to sám míchám, není to přeplácané. Když naši babička používala jen pažitku nebo petržel, dneska máme obchody plné rozmarýnu, majoránky, bazalky… a taky kopr, pokud vám nechutná, budete to mít těžší. Ale tak co, kdo ví, třeba vás soused naučí něco speciálního.

Dressing není jen olej a ocet

Tady často děláme největší chybu – hodíme jen olej a trochu octa, snad s cukrem. Jo, někdy stačí, ale zkuste třeba přidat dijonskou hořčici, med, nebo trochu sezamového oleje pro zajímavou chuť. A co třeba zkusit jogurtový dressing s česnekem? mamka má svůj trik – přidat do zálivky trošku sojové omáčky, která to celé podtrhne. taky poslouchejte, co mají v Albertu nové – často tam mívají netradiční oleje s bylinkami.

Nechte salát „odpočinout“

Možná to zní divně, ale salát chutná líp, když ho necháte chvíli stát. Aspoň 10 minut. Nemusíte ho zpracovat hned po přípravě. Kůže rajčátek pustí šťávu, bylinky „rozvoní“ a ten dressing se roztáhne. sice ne pro všechny druhy – ledový salát rychle ohřeje a ztratí křupavost, ale třeba s rukolou či polníčkem to někdy funguje skvěle.

Poslední tipy z mého stredu

  • Salátové ovoce? Jahody, pomeranče, granátová jablka – dává to svěžest a překvapení.
  • Vyzkoušejte netradiční sýry – feta je fajn, ale třeba kozí nebo parmazán taky propaguje zajímavé chutě.
  • Koření do salátů se neomezujte na sůl a pepř – trochu kmínu nebo uzené papriky? proč ne.
  • Pokud sháníte inspiraci, na trhu v Praze na Jiřáku často narazíte na stánky s neobvyklými salátovými ingrediencemi.

Všechno tohle zní možná složitě, ale věřte, že přidáte pár věcí do nákupu a výsledek vás překvapí víc, než čekáte. A i když možná nejsem žádný Michelinský šéfkuchař, saláty teď miluju o trochu víc – a možná by se to dalo říct i o vás, no ne? Tak co, půjdete do toho taky? Napište do komentářů svoje triky nebo zklamání, budu rád a třeba si navzájem pomůžeme.