Uvařit rychle a přitom chutně – to zní skoro jako mávnutí kouzelnou hůlkou, že jo? Ale není to žádná věda. Vlastně jsem si v poslední době všiml, že pár drobných triků dokáže zkrátit čas v kuchyni a zároveň vám nahradí ten pocit „něco dobrého“. Možná mám prostě štěstí, ale tyhle fígle fakt fungujou – aspoň u mě doma v Praze.
1. Plánujte, ale ne moc
Asi to znáte: při návratu z práce stojíte nad prázdnou ledničkou a přemýšlíte, co rychle vykouzlíte. Proto jsem začal dělat jen jednoduchý náčrtek jídel na týden. Neřeším všechno po dnech, spíš mám seznam věcí, co musí v ledničce být. To mi ušetří zahuštěné chvíle rozhodování a nakonec i čas, protože suroviny jsou připravené.
2. Investujte do dobrého nože
Zní banalita, ale věřte – když vám nůž jede jako po másle, krájení je rychlejší, bezpečnější a příprava jídla prostě baví víc. V našem chatu na sídlišti jsme to řešili asi milionkrát. Nakonec jsem si pořídil jeden japonský nůž od Tescomy a už nechápu, proč jsem dřív trpěl s tupými noži.
3. Předpřipravte suroviny ve větším množství
Na víkend třeba nakrájím mrkev, cibuli a papriky na pár dní dopředu. V lednici to uložíte ve vzduchotěsných nádobách, a když pak jdete vařit, stačí jen přihodit připravený základy. Zkušenost říká, že tohle opravdu šetří čas – jen pozor, neskladujte moc dlouho, abyste neplýtvali.
4. Používejte multifunkční spotřebiče
Všichni v Česku známe ty klasiky — teplovzdušná trouba, rychlovarná konvice, ale co třeba tlakový hrnec nebo multifunkční hrnec? mně třeba ten můj „chytrý hrnec“ od Philips ušetřil hodiny. Uděláte v něm rýži, dusíte maso i zeleninu zároveň. Je to trochu jako mít souseda, co vaří za vás.
5. Využívejte sezónní a lokální suroviny
Cítím to tak, že když použijete čerstvou sezonní zeleninu nebo maso od místního řezníka – třeba z farmářského trhu na Náplavce – jídlo nemá šanci být nudné. Můj soused, který tam chodí pravidelně, říkal, že chuť prý hned není jako z plastového obalu z supermarketu. Možná je to jen v hlavě, ale fakt to pomáhá.
6. Smažte na vysoké teplotě, pomáhejte si víc tukem
Už mě nebavilo, jak často se mi něco připálilo nebo zůstalo gumové. Zkusil jsem zvýšit teplotu a přidat trochu víc oleje – to jídlo neskutečně rychle zhnědlo a zůstalo šťavnaté. možná mi na to přijde, že spousta z nás šetří tuk a pak se diví, proč to nejde hladce. Trochu „more fat, less stress“ v kuchyni neublíží.
7. Nevařte všechno sami
Jasně, chce se mi říct, že nic netrvá věčně, ale ne vždy je třeba bojovat s každou minutou. Například dobrá omáčka nebo polévka z hotového základu může zachránit situaci. Občas použijte kvalitní polotovary od Vitany nebo Knorra – vím, že o tom někdo na pracovišti tvrdí opak, ale pro rychlou večeři mi nikdy nezklamaly.
Už asi chápete – vaření nemusí být bitva, stačí pár zvyků, co vám sednou. Mě tyhle triky ulehčily život v kuchyni a možná to zkusíte i vy? Dejte vědět, co fungovalo ve vašem případě, a můžete kašlat na „perfektní recepty“. V kuchyni se bavte – a čas u plotny si trochu ukraďte!