Jak ušetřit čas v kuchyni? 7 triků, které vyzkouší každý šikovný kuchař

Zjistěte, jak jednoduše ušetřit čas při vaření díky osvědčeným trikům od šikovných kuchařů. Praktické tipy, které oceníte každý den.

Vaření je fajn, ale kdo má dneska čas stát u plotny hodiny? Můj kolega z práce říkal, že dřív trávil v kuchyni téměř dvě hodiny večer – a teď je to půlka. Jak to dělá? Řekl jsem si, že pár jeho triků prostě musím vyzkoušet taky. Nebo alespoň se s vámi podělit o to, co funguje (a co je možná jen štěstí)…

1. Příprava surovin dopředu

Na víkend si nakrájej zeleninu, naklep maso nebo ugriluj kuře – skladuj v lednici připravené k rychlému použití. Jde to sice trochu proti spontánnosti, ale ušetří pak fakt hodně času. Takhle dělám já i moje máma, a vždycky to přijde vhod, když nemáš hlavu na dlouhé vaření.

2. Používej více nožů – a mít je pořád po ruce

Při krájení se nekoukej zdržovat s jediným nožem, který musíš pořád mýt. Jeden na zeleninu, druhý na maso. Můj soused má doma dokonce tři, a prý to rozdíl fakt dělá. Taky si pořiď dobrý ostrý nože – tupý je noční můra, věř mi.

3. Multifunkční spotřebiče šetří čas

Parní hrnec, mixér, tlakový hrnec… není to žádná novinka, ale pořád na ně spousta lidí zapomíná. mě třeba tlakový hrnec zachránil už nejeden rychlý oběd, když třeba přišla nečekaná návštěva. A je to prostě praktické – méně hrnců, méně mytí.

4. Méně nádobí = méně práce

Praxe z mé vlastní kuchyně: používám jednopánvové recepty nebo peču rovnou na plechu v troubě. Někdy si říkám, jestli se vůbec vyplatí to splachovat, když za chvíli stejně jdu spát. Takže radši volím jednoduchost a minimalismus.

5. Kouzlo mrazáku

Na minulý týden jsem si připravil několik porcí polévek a omáček, zamrazil je a během týdne jen rozmrazil. Neříkám, že to musí chutnat jako čerstvé, ale když spěcháš, je to záchrana. Taky mamka na to pěje ódy.

6. Nenechávej všechno na poslední chvíli

Je to klišé, ale zkus si naplánovat, co budeš vařit – i během týdne. Já používám jednoduchý list na lednici, kam si zapisuju “základní menu”. Ušetří ti to kolikrát nervy a běhání do obchodu na poslední chvíli.

7. Zvládni ten první krok rychle

Krájení, mytí, příprava surovin – to bývá největší žrout času u většiny receptů. Když je zvládneš samotného, pak už jde všechno krásně lehce a rychle. Můj kamarád, co místo vaření kouká na Netflix, mi říkal, že je lepší udělat „přípravné kolečko“ než pak sprintovat u plotny.

Co vy? Jak šetříte čas v kuchyni vy? Napište do komentářů, rád se podívám i na vaše fígle, možná něco nového zkusím taky. nebo možná ne — uvidíme, v kuchyni bývá přeci jen pár záhad…