Jak s málem surovin vykouzlit jídlo, na které nezapomenete

Naučte se vařit skvělé jídlo i s minimem surovin, které máte doma. Praktické tipy a rychlé recepty pro každodenní chuťové zážitky.

Na minulý víkend jsem měl v lednici téměř prázdno — pár vajec, trochu sýra a zbytek chleba. Říkám si, „no to asi nebude žádná hitparáda.“ Ale výsledek? Tak dobrý, že jsem si říkal, proč to vlastně nezkouším častěji. Taky znáte ten pocit, kdy máte pocit, že bez stovky ingrediencí v kuchyni nic moc nevymyslíte? Tak to není pravda. Naopak, někdy méně znamená více, a já vám teď povím jak na to.

Vyberte suroviny s charakterem

Začnu tipem, který asi znáte, ale málokdo dodržuje — nekupujte nic zbytečného. V našem lokálním Kauflandu teď často beru základní suroviny s výraznou chutí: kvalitní sýr třeba od Madety, čerstvá vejce z farmy na náměstí nebo chleba z pekárny U Tomaše. Tyhle tři věci vám dají solidní základ.

Pak stačí pár dobře zvolených doplňků, třeba česnek, trocha olivového oleje, a kouzlo je na světě. Můžete to všechno upravit za pár minut a přitom udělat dojem na každého.

Jednoduchost vítězí

Na kolik porcí stačí pár vajec? Vejce, syroví, jsou fakt asi nejuniverzálnější surovina, co znám. Ať už míchaná, omeleta nebo rychlá frittata, jde to vždycky jednoduše a rychle. Přidáte trochu česneku, sůl a pepř, kousek sýra — a máte hustý zážitek.

U nás doma vedeme, že není potřeba nářadí světových kuchařů, jen šikovnost a chuť experimentovat. A protože vám teď schází spousta profík tady v Česku, fakt ocení jednoduchý recepty, co zvládnete i po unaveném dni v práci.

Nečekané kombinace, co fungují

Občas vás napadne kombinace, kterou byste vůbec nečekali. Můj kolega nedávno vykládal, jak si na chalupě namíchal chleba opečený na másle s marmeládou a trochou slaniny. „To je bomba,“ řekl. Samozřejmě ne pro každého, ale zkusit to můžete.

Já osobně mám rád kombinaci sýra a něčeho ovocného — třeba jablko nakrájené vedle sýru a špetka vlašských ořechů. Možná bláznovství, ale chutná to překvapivě dobře a je to rychlovka, když není čas na nic složitějšího.

Tipy, co se vyplatí mít vždy doma

  • vajíčka (nemusí být bio, stačí čerstvá z trhu)
  • česnek a cibule (malé množství s velkým efektem)
  • tvrdý sýr typu eidam nebo český tvaroh
  • olivový olej, sůl a pepř
  • čerstvý chléb nebo rohlíky od místního pekaře

nejlepší je, když to vše můžete kombinovat podle nálady a dostupnosti — neříkám, že každý den to bude gurmánský zážitek, ale fest dobrá večeře to být může.

Na co nezapomínat

Jo, možná jsem měl štěstí, když to vyšlo tak dobře — ale vyzkoušejte si to sami. Někdy stačí dát dohromady věci, co máte v lednici, bez dlouhého přemýšlení. A když k tomu přidáte trochu fantazie nebo rad, co vám dá třeba sousedka, máte vyhrané.

Víte, proč to funguje? Protože většina receptů, co vypadají složitě, jsou ve skutečnosti jen finty na to, aby jídlo mělo hloubku. Ale když máte pořádně kvalitní základ, nemusíte přece nic přehánět.

Takže příště až budete stát v obchodě s poloprázdným košíkem, zkuste přemýšlet, co z „málo“ uvaříte. A dejte vědět, co vám vyšlo — zajímá mě, co jste vymysleli vy, když už nebylo z čeho vybírat.