Všichni to známe – občas sedneme ke stolu a jídlo prostě není ono. Takové to klasické „na co si dát pozor a kdy ucuknout od talíře“. Přitom stačí pár fíglů, a i nejjednodušší večeře se může změnit na zážitek, po kterém budete chtít rychle zase vařit.
Trocha soli navíc a chuť o level výš
Možná vám to přijde divné, ale trocha kvalitní soli dokáže zázraky – nejenže zvýrazní chuť, ale i pomůže vyrovnat sladkost nebo kyselost. V Česku třeba hodně lidí podceňuje možnost použít něco jiného než klasickou kuchyňskou sůl. Mám na mysli třeba himálajskou nebo mořskou sůl z ostrova. Je to maličkost, ale protože má v sobě různé minerály, i jednoduché jídlo dostane speciální nádech.
Bylinky a koření – váš nejlepší přítel
Naše babičky to věděly už dávno. Trošku rozmarýnu nebo majoránky, možná feferonka pokud chcete trochu šťávy, a hned je z ní nudné bramborové pyré něco jiného. Jo, a moje kamarádka nedávno objevila české farmářské sýry s příchutí bylinek – když je nastrouháte na teplý chléb, nic víc nepotřebujete.
Textura a kontrasty jsou klíčové
Za mě je to často o hře na jazyku – měkké s křupavým, teplé se studeným, chutné se svěžím. Například přidat do klasického zelí trochu jablečného octa s cukrem a na talíř využít i něco křupavého – třeba domácí chlebové krekry nebo opečené semínka. A když to zkombinujete s trochou zakysané smetany – tak máte parádu, i když je to vlastně obyčejný oběd.
Nejen co, ale i jak servírovat
Dřív jsem myslel, že tohle je fakt blbost, ale není. Když jídlo naservírujete hezky, třeba na dřevěný prkénko nebo použijete barevné talíře, automaticky chutná líp. Jo jasně, podle mého to funguje spíš v hlavě, ale proč to nevyužít? V našem lokálním obchodě s keramikou mají fakt krásné mističky, od nás z Moravy – a my je doma pouštíme do akce skoro každý večer.
Tipy na závěr – co zkusit ještě dnes?
- Experimentujte s octy – jablečný i balzamikový může oživit i obyčejný salát
- Přidejte do jídla citrónovou nebo pomerančovou kůru – voní a chuť zpružní
- Nebojte se přidat trochu hořčice do omáčky, i ta jednoduchá z Lidlu může překvapit
- Pečte nebo restujte zeleninu na silné pánvi – dostane lehce karamelovou chuť
- Pokud máte rádi sladké-to-slané: přidejte k masu trochu medu nebo javorového sirupu
Každý jsme trochu kuchař, i když někdy má náladu na rychlovku, jindy na pořádnou večeři s pár vychytávkami. Zkuste něco z toho, klidně zítra najděte v obchodě něco nového a dejte tomu šanci. Možná zjistíte, že obyčejné jídlo už nemusí znamenat nudu. Vlastně, když o tom přemýšlím – jednou kamarád říkal, že krása jídla je v jednoduchosti…
Tak co – vyzkoušíte něco z toho, nebo máte už své tajné recepty? dejte vědět dole v komentářích, rád si přečtu, jak to máte vy.