Oznámení a význam ocenění
Italská kuchyně byla označena jako zvláštní kulturní dědictví Organizací spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Přitom již dříve byly na seznamu UNESCO „nehmotného kulturního dědictví“ zařazeny národní speciality, například pizza. Nyní však dostaly zřetelné uznání i tradiční italské receptury a způsoby jejich předávání a praktického využívání.
Premiérka Giorgia Meloni, která dlouhodobě usilovala o uznání italské kuchyně, uvedla, že „pro nás Italové není kuchyně pouze jídlo nebo soubor receptů. Je to mnohem víc: kultura, tradice, práce, bohatství.“
Reakce a širší význam
Pro miliony fanoušků znamená tato zpráva potvrzení jejich přesvědčení, že například sicilské cannoli nebo kalabrovská ‚Nduja patří k nejlepším. Oznámení bylo učiněno během zasedání valné shromáždění UNESCO v indickém Dillí ve středu.
Rámec UNESCO popsal italskou kuchyni jako prostředek spojení s rodinou a komunitou, ať už doma, ve školách nebo prostřednictvím festivalů, ceremonií či společenských setkání.
Další příklady a rozšíření uznání
Kromě Itálie bylo UNESCO seznámeno s dalšími případy, například egyptským pokrmem Koshary, což je pikantní směs čočky, rýže a těstovin, dostupnou na nesčetných stáncích s jídlem v Egyptě. Tato kuchařská praxe byla rovněž přidána na seznam nehmotného kulturního dědictví.
Podle mluvčího UNESCO bylo uznáno i „praktiky, dovednosti, tradice a sociální zvyklosti související s potravinami“ v jiných zemích. Mezi příklady patří „Washoku, tradiční japonské stravovací zvyklosti, zejména při oslavách Nového roku, nebo snídaňová kultura v Malajsii,“ doplnil mluvčí, a zmínil také „Gastronomické slavnosti Francouzů.“
Reakce italských odborníků a jejich názory
Proslulý italský šéfkuchař Michelangelo Mammoliti, který má v Ríme restauraci La Rei Natura v Piemontu, uvedl list La Repubblica, že novina naplnila jeho srdce hrdostí jak osobní, tak profesní. „Itálie je jednou z zemí, kde má regionální kuchyně výrazný vliv na kulturu a tradice,“ řekl. Jeho restaurace je jediným novým tříhvězdičkovým podnikem v gurmánském průvodci Michelin 2026.
Dopad na turismus a ekonomiku
Vedení italského průmyslu a ministři vlády doufají, že toto uznání dále podpoří turismus do Itálie. Ta již každoročně přivítá přes 80 milionů mezinárodních návštěvníků.
Luigi Scordamaglia, ředitel společnosti Filiera Italia, která sdružuje všechny potravinářské a vinařské firmy v řetězci výroby,skádl k oznámení UNESCO označil za úspěch „pro celý řetězec značky Made in Italy.“
Scordamaglia zmínil také důležitost středomořské stravy v propagaci dobrého zdraví. Dodal, že „když mluvíme o středomořské dietě, mluvíme o naší úžasné italské kuchyni, která sdílí zásady rovnováhy a rozmanitosti.“
Další příklady nehmotného kulturního dědictví
Kromě italské kuchyně byly do seznamu UNESCO zařazeny například kultura plaveckých bazénů na Islandu, cubánská hudba a tanec Son, nebo umění hraní, zpěvu a výroby lahuty v Albánii.




