Celý den v práci, pak ještě nákupy a doma čeká prázdná lednička. Znáte to? Někdy prostě dojde čas a energie na složitý vaření chybí úplně. Ale hlady umřít nechcete, že jo? Naštěstí existují rychlé a jednoduché recepty, které zvládne každý i bez velkého gurmánského umění.
Proč volit rychlé recepty?
Nemusíte být šéfkuchař, abyste stihli udělat něco dobrého na talíř za pár minut. Navíc rychlé recepty často využívají suroviny, které máme doma vždycky po ruce – vajíčka, těstoviny, pár kousků zeleniny. A není to jen o čase – jde taky o to, co s těmi pěti, deseti minutami za plotnou uděláte.
Tři moje oblíbené rychlé tipy, které vás zachrání
- Těstoviny Aglio e Olio – jednoduché a za 10 minut hotové. Stačí česnek, olivový olej, chilli, špetka petrželky a parmezán, který máte v lednici klidně dlouho a používáte ho jen občas. Můj soused z Prahy nedávno vytáhl přesně tohle na večeři, když dorazil pozdě z práce.
- Rychlá zeleninová omeleta – kari, papriky, kousek sýra nebo šunky, dva vejce a k tomu chleba. Kombinace, kterou zvládnete i po náročném dni, když nemáte chuť vařit dlouho. Vím, že někteří říkají, že omelety jsou nudný, ale když to uděláte s láskou (a trochou chilli), dost možná změníte názor.
- Toast s avokádem a vejcem – v Praze tohle frčí skoro všude jako rychlé snídaně, ale mně se to osvědčilo i na lehkou večeři. Stačí rozmačkat avokádo, přidat trochu citronové šťávy, sůl, pepř a opečený toast s volským okem je na světě.
Jak si ulehčit život v kuchyni?
Pokud jste jako já, kdo zapomíná nakoupit, zkuste mít vždy aspoň základní suroviny doma. Rychlé těstoviny, konzervovaná rajčata, vejce a čerstvá cibule – to jsou podle mě nejlepší kamarádi pro „došel čas“. Navíc pár bylinek nebo kvalitní sýr (třeba ten český eidam) dokážou i z obyčejného jídla udělat něco lepšího.
Jo, a taky není ostuda využít mraženou zeleninu. V našem chatě bývá dost mražených směsí, na ně táta přísahá, když nemáme čas řešit čerstvou. A sama jsem zjistila, že právě taková jednoduchá zásoba přináší klid v hlavě, když je večer party a nestíháte.
Proč vlastně nejít složitě?
Vaření by nemělo být stres, ale radost – a někdy radost najdete v těch nejjednodušších jídlech. nestíháte? Nevadí. Klidně si dovolte večer něco rychlého, co vám chutná, a příště si dáte více času na složitější recepty. Vlastně je to i fajn, když občas necháte kuchyni odpočinout.
na závěr – zkuste příště ve stresu vytáhnout jeden z mých tipů a mějte na paměti, že i jednoduchost může chutnat skvěle. Co vy, máte nějaký svůj „rychlý záchranný recept“? Napište do komentářů, třeba se tu nasbírá zajímavá inspirace!