Co děláte špatně při vaření těstovin? Tohle vám změní život v kuchyni

Zjistěte, jak malé chyby při vaření těstovin mohou ovlivnit chuť i konzistenci. Praktické tipy, které opravdu fungují v domácí kuchyni.

Už jste někdy stáli u hrnce s těstovinami a přemýšleli, proč to vždy tak nějak nedopadne podle představ? Já taky. Našel jsem pár věcí, které děláme všichni skoro stejně špatně — a to fakt zamrzí, protože vařit těstoviny by mělo být jednoduché. Ale možná stačí pár drobností, a na talíři budete mít úplně jiný zážitek.

1. Slané nebo neslané? Voda musí mít charakter

Možná vás překvapí, že nejdůležitější není jen množství vody, ale jak ji osolíte. Většina lidí dává sůl „tak napůl“, nebo dokonce vůbec. To je chyba — voda má chutnat jako moře, jinak těstoviny zůstanou mdlé. Na litr vody doporučuju minimálně jednu čajovou lžičku soli, někdy i víc, zvlášť když děláte trochu víc porcí.

2. Nepřelévejte těstoviny vodou hned

Když je uvaříte, těstoviny nechte raději chvíli v hrnci s trochou vody, ve které se vařily. Klíčové je to, že ta škrobová voda vám může pomoci při tvorbě omáčky — nejenom že těstoviny lépe „chytí“ omáčku, ale i samotná omáčka se hezky spojí.

3. Vařte tak, aby byly al dente – ne přesně podle obalu

Podle výrobců se těstoviny mají vařit přesně tak a tak, ale já často zkusím ochutnat ještě před koncem. Aspoň o minutu dřív. Jsou al dente – tedy pevné na skus – mnohem chutnější a lépe vstřebatelné, než když jsou rozvařené. Navíc, pokud plánujete těstoviny ještě podělat v pánvi s omáčkou, tenhle krok je téměř povinnost.

4. Používejte kvalitní těstoviny, to není reklama

Vím, že Lidl nebo Kaufland mají levné těstoviny, ale někdy ty levné těstoviny prostě nemají tu správnou strukturu. Když můžete, pořiďte si značku Barilla nebo dokonce nějaké místní těstoviny z Čech, které nejsou předražené a jsou kvalitní. Je to maličkost, ale poznáte to na jazyku. A ruku na srdce – kvalitní těstoviny nebudou kámen v botě vaší večeře.

5. Nechte těstoviny bez oleje v hrnci

Tahle rada možná překvapí, ale olej do vody fakt nepatří. Mnohdy si myslíme, že zabrání slepení těstovin, ale ve skutečnosti se tím jen znehodnotí omáčka, protože se na povrchu vytvoří jakási „maskáčová“ vrstva. Mnohem lepší je občas promíchat během vaření.

Bonus: Nezapomeňte si vyčlenit trochu vody z těstovin

Když budete dělat omáčku, vždycky si trochu vody z těstovin horečku — obsahuje škrob, který pomůže omáčku zjemnit a zahustit. Zkoušel jsem to nedávno na domácí boloňské a fakt to stojí za to!

Nakonec, v kuchyni je to o pocitu a zkoušení. Těch pár triků jsem vyladil za roky — možná vám taky pomůžou. A jestli máte nějaký vlastní fígl, klidně to napište dolů do komentářů, rád se nechám inspirovat.

Tak co, jdete to zkusit hned teď?