Pečení chleba doma se zdá jako kouzlo – trochu mouky, vody a kvasnic, a vyjde vám něco voňavého a čerstvého. Ale jak často to skončí tvrdou kůrkou, plochým bochníkem nebo divně hořkou chutí? Na minulý týden jsem zase spal chleba (no, vlastně podpekl), a tak jsem si řekl, že pár věcí prostě stojí zato říct nahlas. Možná děláte ty samé chyby, co já – v tomhle je totiž hodně lidí.
1. Neignorujte kvalitu surovin
Možná to zní banalně, ale opravdu záleží, jakou mouku koupíte. Stejně tak kvasnice – z kámošova obchodu nebo z velkého supermarketu může být rozdíl jako mezi kávou z automatu a tím nejlepším espresso. Nejlepší je stříhat po čerstvých kvasnicích nebo aspoň aktivovat suché předem.
2. Teplota vody a místnosti je důležitější, než si myslíte
Našla jsem si, že když použiju horkou vodu, kvasnice tak trochu „spálim“. Naopak studená zas kvasnice zdržuje. Takže ideál? Tluk 36–38 stupňů, ale znám lidi, kteří to dávají „od oka“ a funguje jim to taky. Ale pozor na průvan – můj soused si kvůli tomu chleba nikdy nemohl upéct pořádně.
3. Hnětení ne prolévání
Vždycky jsem si myslel, že čím déle těsto hnětu, tím lépe. No, ne úplně. Hnětení je o rovnoměrném zapracování vzduchu a lepku. Když těsto překombinujete, může být nakonec tuhé nebo moc hutné. Pro začátek stačí 10 minut s pauzami, aby těsto „odpočinulo“. Zkusila jsem i metodu „ležícího těsta“ – a vlastně to fakt zlepšuje texturu.
4. Pečlivé kynutí
Kynutí není jen o čase, ale taky o podmínkách – teplo, vlhkost, ticho. Když se mi jednou podařilo udělat těsto v míse zakryté vlhkou utěrkou na topení, byl to úplně jiný chleba než kdy dřív. Pokud je v bytě zima, může to trvat i dvojnásobek, někdy je lepší dát těsto na pár hodin do lednice (je to pomalejší, ale lepší chuť). A taky nepřekynejte – pak už klesne a je z toho buď placka, nebo „hulván“.
5. Trouba a pečení
Je fakt rozdíl, jestli pečete v nové multifunkční troubě nebo ve stařičkém elektopeknu. Někteří z vás možná ještě pečou na pánvi, ne? V každém případě – hodně lidí zapomene dát do trouby hrnek s vodou nebo pečicí kámen, aby se vytvořila pára. Pára je důležitá, jinak bude kůrka příliš tvrdá a chléb vysušený.
Na závěr
Možná se vám některý z těchto tipů zdá známý, možná zase ne. Já toho ještě nejsem mistr – ale když se držím aspoň těch základů, chleba doma tak často neodchází. A příště, když se něco nepovede, tak si řeknu: nkaždý peče jinak, v různých podmínkách – tak třeba se to zlepší, nebo taky ne. V každém případě: zkuste to, mějte trpělivost a hlavně si to užijte. A máte nějaké vlastní fígle? Hoďte je do komentářů, rád si přečtu.