Chyby, které děláme při vaření a jak je snadno vyřešit

Objevte jednoduché tipy, jak napravit běžné chyby v kuchyni — od přesolení po přesušené maso. Vaření už nebude trápení!

Vaření zdá se být jednoduchá věc, že? Miska sem, vaření tam — a je hotovo. Ale kolikrát se vám stalo, že jídlo bylo přesolené nebo maso vysušené na kost? Nebo jste třeba zapomněli přidat důležitou ingredienci? Našla jsem pár opravdu častých chyb, které děláme všichni a přitom je šlo vyřešit za pár vteřin. Některé rady mi dal soused, jiné v kuchařce od babičky, tak třeba se vám taky budou hodit.

1. Přesolení – nejčastější chyba začátečníků

Naši rodinu solím často “na oko” a výsledek? Polévka někdy připomíná mořskou vodu. Můj trik? Přidat vždy méně soli než recept říká. Navíc, když se přisolí, zkuste začlenit do jídla něco, co sůl zneutralizuje – třeba brambory nebo kousek chleba v polévce. Můj kolega to přísahal a fakt to funguje. A určitě si pořiďte malou solničku s děrovaným víčkem – je těžší ji přehnat, než když sypete ze sáčku.

2. Zapomenutá důležitá ingredience

Taky vám někdy něco chybělo v receptu? Něco jako česnek, který dělá rozdíl, nebo specifické koření? Já už mám zvyk si během vaření vše připravit dopředu – takzvaný mise en place. V kuchyni je pak méně stresu a nic nezapomenu. Někdy se taky vyplatí přečíst recept ještě jednou těsně před začátkem, člověk pak tolik “nebloudí”.

3. Přesušení masa

Maso — věčná dilema. Nikdy není přesné množství času, kdy je hotové a šťavnaté. Moje oblíbená rada: nechat ho po restování nebo pečení chvíli “odpočinout” zabalené v alobalu. Nedávno to řešila máma v našem chatě, a prý je to rozdíl jak nebe a dudy. Jo a taky zkusit nestresovat s teploměrem – někdy prostě nejlepší ukazatel je prst a zkušenost.

4. Použití špatného nádobí

Taky máte doma nádherný nerez hrnec, ale najednou vám všechno připálí? Já to řeším tím, že při smažení bere radši litinovou pánev nebo tu s nepřilnavým povrchem. Taky poznám, že je lepší vařit třeba polévky v silnostěnném hrnci – udrží lepší teplotu a netvoří se spáleniny.

5. Vaření bez kontroly času

“Vložím to a uvidíme” – takhle prostě špatně dopadá spousta jídel. Já mám výhodu, že používám minutky a na mobilech znám aplikace, které připomenou čas dokonce i pro víc fází vaření. Můj soused, který se živí jako kuchař, říká, že čas je u vaření alfa a omega. Což asi není úplný novum, ale ono to fakt pomáhá.

Celkově můžu říct, že každý má svůj styl a chyby patří k učení. Ale těch pár drobností, co píšu, vám možná ulehčí život v kuchyni. A když se něco nepovede, aspoň máte pořád důvod pozvat přátele na další návštěvu, ať to napravíte. Znáte nějakou vaši “kuchyňskou chybku”? Napište v komentářích, budeme se smát spolu.