Proč vaše jídlo nechutná? Tohle možná děláte špatně v kuchyni

Zjistěte, proč vaše jídlo často postrádá chuť. Tipy na čerstvé suroviny, správné koření a jednoduché triky, které změní vaše vaření.

Našel jsem se v tom víckrát, než bych chtěl přiznat — vařím, ale výsledky často nestojí za nic. Možná je problém úplně jinde, než si myslíte. Často nám pomůže maličkost, kterou přehlížíme v procesu, a to čirou náhodou může změnit všechno. Zajímá vás, co to je? Pojďme to rozebrat bez zbytečných omáček.

1. Používáte špatné suroviny (nebo jim nevěnujete pozornost)

Kolikrát jste si koupili zeleninu, co byla už skoro na odpis, nebo maso, které dneska nemá tu „šťávu“? Já taky dost často. V Česku je naštěstí spousta lokálních trhů, kde se dá sehnat čerstvé a kvalitní jídlo — zkusil jste třeba Farmerův trh na Jižním Městě? Tam je často cítit rozdíl, což docela zásadně ovlivňuje chuť uvařeného pokrmu.

2. Nevhodné ochucování a timing

Možná jsem naivní, ale pořád mám pocit, že koření přidáváme hrozně často na poslední chvíli. Některé by měly mít čas nasát se — třeba česnek nepřidávejte hned na začátku smažení, trochu zhořkne. Navíc často zapomínáme na základ — sůl. Často přijde na stůl už hotové jídlo a ono je mdlé, protože jste prostě zapomněli dosolit ve fázi vaření.

3. Přeháníte to s teplotou nebo časem vaření

Na minulém kurzu vaření v Praze nám říkali: „Kdo vaří příliš dlouho, ten ničí chuť.“ Sedřív jsem si myslel, že čím déle, tím líp, ale pravda je jinde. Klíčové je sledovat, co se s jídlem děje — zelenina ztratí barvu a chuť, maso ztvrdne. A běžné chyby? Rýže jako kaše nebo spálené maso na pánvi (ano, i to se mi povedlo víckrát…)

4. Ignorujete jednoduchost

Někdo miluje dlouhé recepty a spoustu ingrediencí. Jenže když přetížíte pokrm, ztratí se hloubka chutí. Někdy stačí jen kvalitní olej, správná sůl a čerstvé bylinky jako pažitka nebo petrželka, které můžete sehnat třeba na farmářských trzích v Brně. A netřeba se bát — jednoduchost chutná a je snadná.

Jak si zlepšit chuť jídla už dnes?

  • Kupujte suroviny lokálně, zkuste trh na Náplavce, máte-li cestu do Prahy.
  • Nebojte se soli — postavila jsem na to vaření.
  • Sledujte čas vaření, zkuste použít minutky a nechte zeleninu „na skus“.
  • Vyzkoušejte čerstvé bylinky — dají pokrmům nový život.
  • Zkuste jíst po česku — jednoduše a se sezónními surovinami.

Neříkám, že tohle bude fungovat všem, ale pokud mi někdy říkali, že jídlo má „čiutko bez chuti“, tak něco takového vždycky pomohlo. A navíc, vaření je trochu o pokusu a omylu — s časem si každý najde svůj styl. Vyzkoušejte to taky a uvidíte, co se změní. Vlastně mě napadá — jaké máte tipy vy? Napište to do komentářů, rád to zvážím, protože jak říká moje babička — jídlo je vždycky o lásce, i když vaříte špatně 🙂