Jak vařit rychle a chutně? Tyhle tipy vás překvapí

Objevte jednoduché tipy, jak vařit rychle a chutně – bez zbytečného stresu, s minimem nádobí a surovin po ruce. Vyzkoušejte je ještě dnes.

Všichni známe ten chaos po dlouhém dni, kdy chuť na něco dobrého vítězí nad časem, který máme. Ale umíte uvařit rychle a zároveň skvěle? Ne? Nevadí, já taky ne hned. Mám však pár fíglů, co mě zachraňují v momentě, kdy nechci trávit hodiny u plotny. A možná vás některý překvapí.

1. Plánujte, ale nepřehánějte

Jo, plánování jídelníčku zní jako někde z kurzů zdravého životního stylu, ale není to zase taková věda. Stačí během víkendu zmáknout pár receptů, které zvládnete z prstu a co nejméně ingrediencí. Například já si vždycky připravím nějaký základ s rýží nebo těstovinami a zeleninou, co mám po ruce – klidně mrkev, celer nebo cuketu.

2. Využívejte tlakový hrnec nebo multifunkční hrnec

Tohle je asi má nejoblíbenější věc v kuchyni. Nedávno jsem pořídil tlakový hrnec, a světe div se – vaří během zlomek času. Když děláte něco s masem nebo luštěninami, je to skoro zázrak. Rychlá večeře, která vám dá dýl pocit, že jste si dali práci. A jo, tlakáč už dávno není jen na guláš, zkuste ho na kuskus nebo polévku!

3. Základní suroviny vždy po ruce

Můj soused vždycky chválí český krémový sýr Hermelín, a já fakt nechápu, proč ho nemít v lednici. Je to ideální doplněk třeba do rychlých těstovin nebo na chleba. Pak je super mít vždy česnek, cibuli, olivový olej a pár bylinek – čerstvé nebo sušené.

4. Jednoduché recepty s minimem nádobí

  • Pečená zelenina na plechu – skoro žádná práce a skvělé chuťové kombinace
  • Rychlé rizoto – nemusí být složité, stačí trocha zeleniny a sýru
  • Těstoviny s omáčkou ze sušených rajčat a česneku

Když to tak beru, nepotřebuju kuchařku s tisíci stránkami – spíš inspiraci. A pak si to přizpůsobím podle chuti a toho, co najdu doma.

5. Nepodceňujte předpřípravu

Možná vám to zní jako další z těch babských rad, ale fakt to funguje: nasekejte si všechnu zeleninu den předem, připravte omáčky nebo i maso na pár dní dopředu. Když něco uděláte v pondělí, můžete to zítra rychle ohřát a jen dodělat přílohu. Můj tip – v našem regionu u řezníka mají skvělá marinovaná kuřecí prsa, která stačí jen rychle orestovat. Je to asi to nejjednodušší, co můžete mít v záloze.

Možná vám některá z těchto rad přijde samozřejmá, ale zkuste je vážně vyzkoušet (pokud už jste tak neudělali). A nebojte se experimentovat – úspěch přijde, i když zrovna něco nepovede. Já mám občas výbuch v kuchyni, ale to k tomu prostě patří.

Víte, co si myslí o rychlém vaření moji kamarádi z Prahy? Že je to vlastně o hlavě a chuti, ne o speciálních přístrojích. Jo, to může být pravda, ale když máte po ruce pár triků, je to fakt o dost snazší.

Tak co, jdete do toho? Nebo máte vlastní fígl, co vám zachránil spoustu večerů? Pište do komentářů – rád si přečtu, jak vaříte rychle a chutně vy. Vždycky se může člověk něco nového naučit, ne?