Neznáte tyhle kuchyňské triky? Usnadní vám vaření a ušetří nervy

Objevte jednoduché kuchyňské triky, které vám pomohou vařit rychleji, čistěji a bez zbytečného stresu. Některé mě překvapily i mě!

Všichni jsme to zažili – spěch, nakupený špinavý hrnec a pocit, že vaření je spíš boj než zábava. Ale co kdyby existovaly jednoduché triky, které vám ve skutečnosti ušetří čas i nervy? Možná jste o některých slyšeli, jiné vás překvapí. Třeba ten, jak rychle oloupat česnek nebo co dělat, když vám do polévky spadne skořápka. Za mě je jich v kuchyni docela dost, ale zkusím vybrat ty, co fakt fungujou.

1. Jak rychle oloupat česnek bez zbytečné práce

Víte, že stačí dát celé stroužky česneku do větší nádoby, třeba plastové dózy, a pořádně jí zaklapnout a protřepat? Ano, zní to legračně, ale ta metoda fakt funguje. Slupky odpadnou skoro samy a vy ušetříte nervy i čas. Sousedka v našem paneláku to nedávno předváděla – chtěla jsem to zkusit hned doma.

2. Problém se skořápkou ve vejci? Už ne!

Vajíčka vařím často, protože kluky v rodině to baví. Ale vždycky mě štvalo, když skořápka spadla do míchaných vajec nebo do polévky. Tip, který jsem si schovala od babičky, je jednoduchý – před našíváním rozklepněte vejce na rovné ploše, ne na okraji mísy. Většinou je pak skořápka větší kus, který jde vyndat prsty, místo aby se rozdrobila úplně na drobno. Funguje skoro vždy, ale možná to je i štěstí.

3. Jak rychle a bez plýtvání nakrájet cibuli

Mě osobně nejvíc sere, když mi při krájení cibule tečou slzy. Možná jste slyšeli o chlazení cibule v lednici nebo o dýchání do misky s vodou. Nezkoušela jsem to často, ale co pomohlo nejvíc, je ostrý nůž a rychlé řezy. A navíc – nejdřív odkrojit kořenovou část, kde je největší koncentrace škodlivých látek. V našem chatu na fóru o vaření se tohle téma objevilo několikrát. Když navíc krájíte cibuli na chodníku (teda na prkénku), máte k sobě blíž k efektivnímu výsledku.

4. Ušetřete místo v lednici i při vaření

Na tuto věc mě upozornil kolega, který vaří často pro celý dům – pokud máte omezené místo v lednici, skladujte bylinky zapíchnuté do sklenice s trochou vody, přikryté igelitovým sáčkem. Bylinky tak vydrží déle čerstvé. Stejně tak zbytky jídla radši přemístěte do menších nádob s víkem, to zamezí plýtvání místem i energií při ohřívání v mikrovlnce – což zase šetří nervy po ruce, když máte hlad a nemáte čas.

Bonus: Rychlé čištění kuchyňských nástrojů

Když jdete z těch nakřájených cibulí a česneků k mytí nože, zkuste ho nejdřív otřít ubrouskem namočeným v lžíci soli. Sůl působí jako peeling a odstraní lepivé zbytky – nemusíte trávit půl hodiny umýváním, což ocení každý, kdo to zná.

Určitě je tu víc triků, co zjednodušují vaření a zkracují čas strávený v kuchyni. Sám mám ještě pár neotřelých nápadů, ale to bych mohl psát dlouho. Pokud máte své tipy – klidně se podělte v komentářích, protože co funguje jednomu, nemusí druhému, a přitom se vždycky dá něco naučit.

Takže až příště půjdete do kuchyně, zkuste některý z těchhle triků a dejte vědět, jak vás překvapily. v kuchyni jde přece o radost, ne? No nic, vím, že jsem třeba něco vynechal, ale snad aspoň něco pomůže 🙂