Na minulý týden jsem si zase říkal: „Co teď rychle něco dobrýho?“ A ruku na srdce – kolikrát jsme všichni ve spěchu, nemáme moc nervů nebo prostě nechce se nám stát hodinu u plotny. Ale co když vám řeknu, že chutně uvařit a přitom netrápit se dlouhým stáním jde i bez zázraků? Jasně, není to žádnej mistr kuchař, ale pár fíglů za ty roky jsem si nastřádal a rád se o ně podělím.
1. Kvalitní suroviny jsou základ
Můj táta vždycky říkal, že dobrý jídlo začíná u surovin. A má pravdu – jestli koupíte maso, které voní nečistotou, nebo zeleninu, co už dávno měla být v polívce, nijak vás to nezachrání. v Praze třeba stojí za to občas skočit na trh na Jiřáku nebo do malých farmářských obchodů než volit hypermarket. Sice to může být o trochu dražší, ale chuť je někde jinde.
2. Plánování? Jo, ale jednoduché
Nesnáším přehnaný meal prep, kdy celý víkend stojím u sporáku. Místo toho si radši během týdne vyberu 2–3 recepty, které zvládnu za 20–30 minut. Například rychlý těstoviny se zeleninou, kuřecí prsa na pánvi nebo omeleta. Když máte doma pár základních věcí (uvařená rýže či těstoviny, nakrájená zelenina v lednici), vaření jde samo.
3. Multifunkční spotřebiče jsou naše záchrana
Možná to zní jako reklama, ale pomalý hrnec nebo tlakový hrnec mi hodně pomáhají. Za pár korun na aukru seženete třeba pomalý hrnec (slow cooker), do kterého hodíte suroviny večer a ráno máte voňavé jídlo. Nebo tlakový hrnec na rychlé dušení – ten mi šetří dost času, když jedu z práce pozdě a hlad mě dohání. Jo a nezapomeňte na mixér – polévka za pár minut hotová.
4. Kombinujte jednoduché chutě
Nejsem fanoušek komplikovaných ochucovadel, stačí kvalitní olej, sůl, pepř a česnek. Včera jsme měli doma cibulové kuře na pánvi – do pánve trochu másla, pár stroužků česneku, cibule dozlatova a maso. Netřeba zbytečně složitosti, prostě dobrý suroviny, pár triků a máte hotovo.
5. Nebojte se zkrátka experimentovat
Už několikrát jsem slyšel od kámošů, že když mměl chuť, prostě smíchal pár věcí, co byly po ruce. Jo, výsledek není vždy dokonalý, ale aspoň do kuchyně vnášíte život a zábavu. A možná zkuste vést malý jídelníček – stačí poznámky v mobilu, co chutnalo, co ne, na co se hodí co z lednice.
Takže když to shrnu – nemusí to být složité, ale chce to chytře vybrat suroviny, používat aspoň pár triků z naší kuchyně a hlavně to nebýt moc nervózní. v našem chatu známých tohle téma často vyvstává a všichni hledáme něco praktickýho, co nevyžaduje semínko kuchařské magie. Pokud chcete, klidně se podělte v komentářích, co máte osvědčený vy – rád rozšířím repertoár.
Teď už jen skočit do kuchyně a uvařit něco, co potěší žaludek i duši – v tom je ten vtip. A pokud máte chuť, zkuste třeba i polívku z dýně, která je rychlá, zdravá a voní jako podzim v lese.
vlastně, když to tak beru, vaření není jen nutnost, ale taky chvíle, která můžeme mít v pohodě, i když je toho kolem hodně. no, tak šup do toho!