Jak se rychle zbavit nepříjemných pachů z kuchyně? Zkuste tohle

Nechte za sebou zápach z vaření. Jednoduché a rychlé domácí tipy, které během chvilky osvěží vaši kuchyň a udrží ji svěží.

Zažili jste někdy ten moment – uvaříte něco dobrého, ale pak vás v kuchyni čeká zápach, co nechce zmizet? Mě to nedávno dost frustrovalo, protože i po větrání a tom všem „zázračném“ čistícím prostředku to pořád smrdělo. Tak jsem zháněl nějaký fígl, který fakt funguje a není zbytečně složitý. Možná se vám tyhle tipy budou hodit, i když nemusí sedět úplně každému.

Proč kuchyň voní?

Většinou je to kvůli mastnotě, zplodinám z vaření a zbytky jídla. Nejhorší jsou ryby, cibule nebo prostě všechno, co zůstane v odpadkovém koši. Taky ta vlhkost z vaření dělá to svoje – takže prostě pachy mají kdy jít tam, kde se jim líbí.

1. Okamžitě po vaření – svěží vzduch

  • Otevřete okno, jestli to jde – chvilku to rozvětrá vše, co se nashromáždilo.
  • Zapněte digestoř, dokud necítíte, že se vzduch trochu očistil.
  • Nezapomeňte zkontrolovat odpadkový koš – někdy je problém přímo tam.

2. Jednoduché domácí deodoranty

Na internetu je spousta receptů s citronem a octem. Sám jsem to zkoušel a občas to pomůže, ale co fakt nemá chybu, je jedlá soda. Nasypte jí trochu do mističky a nechte ji stát na kuchyňské lince – ta chytně pachy do sebe.

také skvěle funguje kávová sedlina. Po ránu jsem si ji dávám do malých misek a šup s ní na lince – nejenže to páchne kávou, ale rychle to neutralizuje smrad z ryb nebo smažení.

3. Překvapením může být i obyčejná čajová svíčka

Zapálil jsem jednu v koutě kuchyně – ve chvíli, kdy na chvíli nevařím – a zjistil jsem, že její jemná vůně odvádí pozornost od nepříjemného zápachu. Neříkám, že to zachrání situaci, ale je to příjemný bonus.

4. Pravidelný úklid – klíč k úspěchu

  • Často myjte hadry a houbičky – vím, někdy to odkládám a pak je to zlá věc.
  • Udržujte digestoř čistou – mastnota v ní bývá pořádná.
  • Nezapomeňte vytřít také dřez a odtok – tam se to rádo drží.

Možná mám trochu štěstí, ale když si na to dám pozor, nevznikají zápachy, co by mě znechucovaly. I když možná to bude fungovat spíš u lidí, co vaří častěji než jen jednou za týden.

V závěru

Zápach z kuchyně je o něco víc než jen o tom, co koupíte na trhu. Hodně záleží i na větrání, rychlém úklidu a pár malých fíglech, které mají kouzelný efekt. Takže pokud vás trápí těch pár dní nepříjemné vůně – zkoušejte soda, kávu a nezapomeňte na pravidelný úklid. A jak vy doma bojujete s kuchyňským zápachem? Napište do komentářů, rád si poslechnu, co funguje u vás!