Vaření může být pro někoho pořádný oříšek – ať už z časových důvodů, nebo prostě z toho, že neví, jak s jídlem rychle naložit. Já sám jsem párkrát zažil, jak mě honí čas a v lednici prakticky nic. Ale věřte mi, něco rychlého a zároveň zdravého uvařit jde i bez zbytečného stresu – i když možná ne každý den. Na minulý týden jsem si proto sepsal pár fíglů, které používám skoro pořád. Pokud máte doma taky trochu chaos a občas si říkáte „co dneska“, možná vám přijdou vhod.
1. Plánujte aspoň základní menu
Nedávno kolegyně v práci řekla, že ona vaří jen tři základní jídla a podle sezóny je střída. Ono to totiž funguje. Plánování na 2–3 dny dopředu šetří čas i nervy – a možnosti přitom nejsou nijak omezené.
2. Připravte si ingredience předem
V neděli třeba nakrájíte zeleninu, uvaříte kus rýže nebo těstovin a schováte do lednice. Když pak přijde den D, stačí všechno smíchat, přidat koření a máte hotovo do 15 minut. Možná to znáte, ale fakt to pomáhá.
3. Investujte do dobré pánve
Jasně, není to levná věc – ale když máte pánev, na které se nic nepřipaluje, vaření je mnohem příjemnější a rychlejší. Taky jsem si začal kupovat keramické nebo litinové, a je to znát.
4. Jednoduché recepty jsou nejlepší
Nemusíte každý den dělat složité omáčky. třeba grilovaný kuřecí prso, pečená zelenina a nějaká jednoduchá quinoa nebo brambory – to řeší.
5. Používejte mraženou zeleninu
Mnozí říkají, že mražená není tak dobrá, ale já vím svoje. Nejen že šetří čas s čištěním, ale taky je často sklizena v té nejlepší kondici. Taky to mamka vždycky říkala.
6. Využívejte varné nápady z místního trhu
U nás v Brně je spousta trhů s čerstvou zeleninou a bylinkami. Obyčejná šopská salát nebo pečená papriky z trhu udělají chuťově velkou parádu bez námahy.
7. Věřte jednoduchým dochucovadlům
citron, česnek, bylinky jako petrželka nebo pažitka – to stačí, aby jídlo vytáhlo z průměru. Nedávno jsem díky tomu zachránil skoro připálený špenát.
8. Naučte se vařit na „jeden pánev“
Někdy zamícháte maso, zeleninu a nějakou přílohu dohromady a hodíte na pánev. Nemusíte tolik uklízet a je hotovo během chvilky.
9. Krájejte zeleninu nepravidelně
to možná zní divně, ale když zeleninu krájíte na větší kusy, vaří se/frituje rychleji a navíc jídlo vypadá víc domácí než z Pinterestu, což je v pohodě.
10. Nebojte se zbytků
když něco uvaříte navíc, nebojte se vytvořit druhý den salát, polévku nebo sendviče. I když mě to často nebaví, zároveň vím, že je to save.
takže shrnuto: žádný zázraky, spíš pár logických kroků, co mě fakt dostávají rychle ke stolu s něčím zdravým. možná to není pro všechny, ale vím, že když si zapamatuju aspoň 3-4 body z tohohle, moje kuchyň už není bojiště. což je taky příjemný pocit, zvlášť když práce a rodina chtějí svůj čas.
Máte své fígle, jak zvládnout rychlé vaření? Podělte se v komentářích – rád se poučím, i když možná zase všechno nepoužiju 🙂