Vaření je pro spoustu z nás spíš nutnost než zábava. Ale co když vám řeknu, že i bez drahé výbavy a nesmyslných triků můžete uvařit rychle a přitom chutně? Vlastně, mě na nějakých vychytávkách za poslední rok něco zaujalo – třeba některý mi změnily večerní shon. A možná to pomůže i vám.
1. Nepodceňujte předpřípravu surovin
Jo, zní to jako klišé, ale nakrájet zeleninu, maso nebo sýry najednou všechno najednou, není ztráta času. Naopak. Když to máte předem, během týdne dokážete nečekaně rychle smíchat jídlo. Můj soused si třeba v neděli večer nachystal porce do boxů a pak jen ohříval. Funguje to, i když nejste kuchař.
2. Stačí obyčejný tlakový hrnec
Je to trochu z českých domácností trochu zapomenutý pomocník, ale pokud ho nemáte, zauvažujte. Uděláte s ním skoro všechno – od dušených mas až po polévky – a jedním odhadem uspoříte i 30–50 % času. Možná, že bude potřeba si zvykat na jiný způsob vaření, ale ten výsledek stojí za to.
3. Udělejte si zásobu koření a bylinek
Čerstvou petržel, pažitku nebo majoránku trochu zanedbáváme, přitom stačí si je doma nasušit nebo koupit, a váš pokrm hned získá lepší chuť. I obyčejná polévka začne chutnat více „doma“. V našem chatu nedávno někdo zmiňoval, že suché bylinky nakládá i do oleje – super nápad.
4. Místo odměrek sáhněte po oku
Neumím to vždycky, ale když do vaření nepřistupujete jako do superpřesného projektu, jídlo vypadá a chutná často vůbec jinak. Vlastně není potřeba přesně odvažovat každou lžičku. Všiml jsem si, že když se zatím spíš „říznete“, je to pak i kreativitou.
5. Investujte do kvalitního nože
Zní to jako klišé, ale dobrý nůž vám ušetří desítky minut u krájení. A taky je v pohodě bezpečnější. Často na trzích u nás v Praze nebo v menších městech najdete výrobce, kteří nabízejí za rozumné peníze solidní nástroje. Možná to není univerzální rada, ale mě se osvědčilo.
6. Vařte s plánem, ale ne striktně
Nedávno jsem si psal, co budu vařit každý den — bylo to fajn, ale taky hodně stresující. Lepší je mít seznam základních jídel, která máte rádi a jdou rychle uvařit. Takže když jste unavení, nemusíte vymýšlet nové věci, jen vybíráte z osvědčených receptů.
7. Používejte zbylé suroviny kreativně
Máte lístky bylinek po pár dnech? Nebo poslední zbytky masa? Zkuste je přidat do polévky nebo rychlého rizota. Můj kamarád to tak dělá docela pravidelně a prý je to „levnější a chuťově lepší“ než kupovat polotovary.
8. Nemusíte všechno vařit doma
Jo, to možná zní jako čirá lenost, ale někdy se vyplatí koupit dobré pečivo z pekárny (třeba pekárna Dobrá pekárna v Praze), hotové omáčky nebo předvařenou zeleninu. ušetříte čas a často se i vyhnete experimentům, které končí třeba špatnou chutí.
9. Naučte se základy zjednodušené kuchyně
Ne každý recept musí zahrnovat 15 ingrediencí. Kolik v Česku znáte receptů na bramboráky, které nikdo moc nevylepšuje, ale chutnají famózně? S jednoduchými recepty ušetříte čas a můžete si trochu „experimentovat“, jak se vám líbí.
10. Nezapomeňte na rychlé kuchyňské pomůcky
Rychlý mixér, struhadlo nebo spirálovač na zeleninu – kroky jako nakrájet a upravit jídlo mohou jít rázem rychleji. Já třeba nedávno koupil spirálovač ve zlevněné nabídce v Tesku a teď místo bramborovačky dávám často cuketové spirálky.
Vlastně by stačilo pár změn a trochu plánování, aby vaření nebylo utrpením, ale radostí. možná to zní příliš jednoduše, ale někdy to jsou právě ty malé věci, co dělají největší rozdíl. Tak co vy, máte další tipy, kterými byste ten čas s vařením zkrátili? Napište do komentářů, rád si přečtu, jak to děláte vy!