Stalo se vám někdy, že jste při vaření trochu přehnali s solí a výsledek byl spíš slanou katastrofou? Mě to za posledních deset let vaření doma potkalo víckrát, než bych chtěl přiznat. Ale místo toho, abych všechno vyhodil, začal jsem hledat způsoby, jak to ještě zachránit. A víte co? Fungují, i když ne na všechny typy jídel úplně stoprocentně. Tady jsou ty nejlepší triky, které jsem za ta léta nasbíral.
Základní pravidlo: nesolte hned hodně
Než přejdeme k záchranným manévrům, jedna rada z praxe – lepší je solit postupně. Měsíce tři zpátky jsem si zase trochu „skočil na vidle“ s polévkou od babičky, a kdybych solil na začátku tolik, určitě bych to nezachránil. Ale jak se říká – kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
1. Přidejte bramboru
Jeden z nejstarších a nejjednodušších triků, o kterém možná i slyšíte od prarodičů. Stačí oloupat syrovou bramboru, nakrájet ji na větší kusy a nechat chvíli „plavat“ v přesolené polévce nebo omáčce. Brambora nasaje nějakou sůl a necháte ji tam asi 10–15 minut. Ne vždy se to povede na 100 %, ale v drtivé většině případů to jídlo zachrání.
2. Přidání kyselých ingrediencí
Kyselost často dokáže v jídle vyvážit přehnanou slanost. Tady mám rád citronovou šťávu, trochu jablečného octa nebo i trochou bílého vína. Například minulý týden jsem tak zachraňoval až moc slanou rajčatovou omáčku, kdy stačilo přidat trochu citronu – a bylo to úplně jiné zážitek.
3. Přidání smetany, jogurtu nebo kokosového mléka
Tyhle mléčné a smetanové (nebo kokosové ve veganské variantě) suroviny jídlo „zmírní“. Samozřejmě to nefunguje, pokud vaříte opravdu slané pokrmy, ale vypadá to pak jako úplně nový recept – méně sůl, ale zároveň zachovaná chuť. V našem chatu se o tom nedávno bavili – někteří tvrdí, že to trošku „zamlží“ slanost, ale zase to jde lehce napravit dalším dochucováním.
4. Přidání dalších ingrediencí (těstoviny, rýže, zelenina)
Nejjednodušší cestou je prostě „načechrat“ jídlo další dávkou základních surovin. Měl jsem oblíbenou čočkovou polévku, která se mi jednou stala soumrakem soli. Přidal jsem do ní hrnek předvařené čočky a půl kila brambor – a rázem bylo po problému. Úplně nové dávkování chutí – možná trochu méně originální, ale za to jedlé.
Pár posledních tipů
- Nevařte přesolené jídlo dál a dál, sůl se díky odpařování může ještě více koncentrovat.
- Zkoušejte chuť průběžně – možná to chce menší krok než čekáte.
- Někdy se hodí i přidat trochu cukru, ale raději opatrně – nechcete mít sladkokyselý guláš.
Vím, že ne všechny metody jsou úplně bezchybné a ne každý si na to troufne, ale podle mě je lepší zkusit něco než všechno rovnou vyhodit. A kdo ví – možná taky zjistíte, že vaše přesolené jídlo chutná líp, než původně mělo. Tak příště, až budete stát nad hrncem, si vzpomeňte na tyhle triky a dejte vědět, jestli vám fungovaly. A jestli máte nějaký vlastní fígl, sem s ním – rád si to přečtu. Vždycky se něco naučím.