Vaření zdravě – snad každý to někdy zkusil, ale často to skončí u „jo, měla bych jíst víc zeleniny“ a pak zase rychlá večeře z polotovaru. Měsíce tápání, co vlastně znamená být zdravý v kuchyni. Nedávno jsem ale narazil na pár věcí, které fakt fungují – ne těžký recepty, ne drahé suroviny, ale něco prostýho. Možná vám taky pomůžou, jestli chcete konečně přehodit páku.
1. Kvalitní suroviny, i když z Bille nebo Lidlu
Neříkám, že musíte jezdit do farmářských trhů každý víkend. Ale když se podíváte na štítky a vyberete čerstvou zeleninu, nejlépe sezonní a lokální, stačí to často. Můj soused třeba přísahá na bio vejce od sousedky a říká, že i obyčejná vejce zvedly jeho snídaně o level výš.
2. Zapomeňte na smažení – zkuste dušení nebo pečení v troubě
Tahle rada mě překvapila – vynechat fritování není tak těžké, jak se zdá. Můžete zeleninu dušit na troše olivového oleje, s bylinkami, nebo hodit na plech s trochou citronu. V Lidlu mají třeba skvělé marinády, které ušetří práci a chuť je fakt příjemná. Nevím, jestli to platí pro všechny, ale mě to rozhodně pomohlo jíst lehčeji.
3. Přidejte více luštěnin
Mrkali jsme v našem chatu s kamarády, kdo vaří čočku, fazole nebo cizrnu – zatímco někdo nostalgicky vzpomíná na dětské zážitky, já jsem z nich začal vařit častěji a díky tomu méně masa. Neříkám, že maso nepřijde nikdy na stůl, ale aspoň jedna večeře za týden je bez něj – to je slušný start.
4. Nenakupujte hladově
Tahle rada možná zní jednoduše, ale koupit si full nákup, když doslova hladovíte po práci, není nejlepší nápad. Vždycky skončíte u něčeho rychlého, často nezdravého. Měsíce zpátky jsem to tak měl pravidelně. Teď si dám před nákupem svačinu – i obyčejný jogurt – a už to není drama.
5. Experimentujte s kořením – není to jen sůl a pepř
Možná jste jako já – máte doma pár základních koření a dáte je všude. Ale když přidáte nové bylinky nebo koření, třeba kmín, kurkumu nebo tymián, jídlo získá úplně jiný rozměr. Nedávno jsem koupil v Kauflandu směs „pro středomořskou kuchyni“ a je to fakt pohoda.
6. Pijte dostatek vody s citronem či mátou
Klasika, ale kolik z nás to fakt dělá pravidelně? V práci se pitný režim často ignoruje, pak vás chytne únava. Měsíc jsem zkoušel dávat do vody plátky citronu s mátou – a pomáhá to i na chuť a energii. Jasně, možná placebo, ale ten pocit svěžesti stojí za to.
7. Naplánujte si týdenní jídelníček, ale nebuďte otrokem
V našem regionu teď dost lidí dělá tenhle krok. Přiznám se, původně jsem myslel, že je to otravné, ale měsíc zkusit plánování se vyplatil. Nemusíte se držet pevně, ale když máte aspoň kostru týdenních jídel, lidi z Kauflandu to poznají a nákupy jsou rychlejší. Jo a občas dopředu připravit večeře do krabiček taky šetří čas.
Tak jak to vidíte? Možná je zdravější vaření o malých změnách, ne o revoluci. Vyzkoušejte aspoň pár tipů – třeba to zvládnete líp než já na začátku. Anebo máte svoje fígle? Napište do komentářů, budu rád slyšet, co u vás funguje!