Co dělají špatně začínající kuchaři? Vyhněte se těmto chybám!

Nevíte, kde začít v kuchyni? Podívejte se na nejčastější chyby začínajících kuchařů a naučte se, jak je jednoduše obejít!

Vaření je fajn — ale když začínáte, tak je to často víc chaos než radost. Kdo z nás si nepamatoval tu první snahu s příliš solenou polévkou nebo připálenou přílohou? Na první pohled triviální problémy, ale věřte, že právě tyhle maličkosti vás můžou pěkně otrávit z vaření.

někdy stačí změnit základní návyky a vše jde hladčeji. V tomto článku se podíváme na nejčastější chyby začínajících kuchařů — a taky na to, jak je jednoduše obejít.

Nepřipravenost je kámen úrazu

Možná vám to zní jako rada z kuchařky pro pokročilé, ale fakt: nepřipravený kuchař trpí. Příprava surovin předem (znáte to — vše nakrájet, odvážit, připravit talíře) je základ

  • Neklid v kuchyni: Mícháte recept a řešíte, že nemáte nasekanou petrželku? Výsledek je často nepříjemné improvizace.
  • Ztráta času: čekat na ohřátí pánve místo správné přípravy surovin zpomaluje proces.
  • Stres a chyby: pod tlakem se snadno připalí, přisolí nebo zapomene něco důležitého.

Solíte, ale bez míry

Většina začátečníků solí buď moc, nebo vůbec ne — ať už proto, že se bojí, nebo naopak chtějí „trochu víc vyladit“. Můj kolega z práce nedávno udělal guláš tak slaný, že i jeho pes odmítl ochutnat.

dobrá rada: sůl přidávejte postupně a ochutnávejte. Naštěstí u většiny jídel jde přisolit, ale nesolíte-li a nepřidáte na konec, jídlo může zůstat mdlé.

Přehánění s kořením – méně je někdy více

Někdo si myslí, že kámen úrazu je vždy nedostatek koření. to ale není pravda. Velký tlak na chuť často vede k tomu, že jídlo skončí moc překořeněné a nevyvážené. Taková klasika je třeba při používání chilli — ruka se může lehce zakyselit. V našem regionálním chatu jsme to přirovnávali k „pálivosti z restaru Hronov“.

Neznalost času vaření

Dobré jídlo chce čas — to je jasné. Ale převařit či přepéct je snadné. Na příkladoch z mého kulinářského začátku — vzdělávání přes internet mi pomohlo pochopit, že „asi 10-12 minut na pánvi“ vážně neznamená „deset minut čumění do mobilu a pak náhodné zamíchání“.

Nezapomeňte na čistotu a organizaci

Byl jsem svědkem kuchaře, který si při vaření nevymyl ruce ani jednou — fuj. Trochu praxe a kultura udržení pořádku znamená jednodušší práci a lepší výsledky. Protože špinavá kuchyň taky znamená vyšší riziko nepříjemných „překvapení“.

Jak to celé shrnout?

  • připravte si suroviny předem;
  • solte postupně a ochutnávejte;
  • nepřehánějte s kořením;
  • věnujte pozornost času vaření;
  • udržujte pořádek a čistotu.

jestli jste v kuchyni začátečník, nemějte strach a nestyďte se za chyby. osobně jsem si jich za ta léta udělal milion, a pokud vás to baví — půjdou s časem pryč. možná vám pomohlo něco z mých tipů, nebo přidáte vlastní? napište dolů — budu rád vědět, jak to máte vy!