Jak připravit chutný oběd za méně než 20 minut? Tady je návod

Naučte se během 20 minut uvařit poctivý, chutný oběd. Praktické tipy a recepty, které zvládnete i po náročném dni.

Víte, že spousta lidí si myslí, že dobrý oběd musí zabrat hodiny v kuchyni? Mě to taky dlouho odrazovalo, ale pravda je jiná. Za poslední měsíc jsem vyzkoušel pár fíglů, jak během dvaceti minut udělat něco fakt poctivého — a ne žádný instantní nudný nudle nebo zmrzlina.

Rychlý oběd – nemusí být složitý

Občas si člověk řekne, že nemá čas, že všechno je pomalé a složité. mě osobně pomohlo mít po ruce pár „základních stavebních kamenů“ – tedy rychlé suroviny, které jdou spolu snad s čímkoliv. Třeba mražená zelenina, konzervovaná rajčata, luštěniny nebo těstoviny. Jo, zní to skoro jako kuchyňský stereotyp – ale zkuste to dát dohromady jinak a překvapí vás to.

Tipy, jak zkrátit čas vaření

  • Predvařené suroviny: koupit nebo připravit pár věcí dopředu. Například vařená rýže nebo kuskus. Stačí je ohřát a omáčka nebo maso hotové za pár minut.
  • Jednopánvové recepty: všechno na jednu pánev a minimum nádobí. Můj favorit je rychlé kuře se zeleninou a rýží – nasypeš všecko na pánev a během smažení už skoro naservíruješ.
  • Koření dělá divy: i jednoduché jídlo může chutnat fakt skvěle, když použijete pořádné koření. V našem čecháčkovým městě hrozně frčí sušené bylinky z Albert nebo Tesco – šetří čas a zápas s vůní.
  • Plánuj dopředu: i když nejste kuchař Pavel, stačí vymyslet alespoň dva tři jednoduché recepty a držet se jich. Ono to ušetří spoustu zbytečných otázek, co dnes na talíř.

Příklad rychlého oběda, co u nás doma nestíhá chybět

Měsíce tři zpátky jsem si našel super recept – rychlé těstoviny s tuňákem a špenátem. Co do toho dáte? Česnek, olivový olej, špenát (čerstvý nebo mražený), tuňák z konzervy a trochu parmazánu. Všechny tyhle věci se spojí za deset patnáct minut – a máte k obědu něco, co i kolegyně z práce pochválí, i když vařit moc neumí.

Kolikrát stačí prostě nebát se improvizovat a věřit, že aj ty jednoduchý jídla můžou být dobrý. A kdyby něco, v našem chatě se vždycky řeší, co kdo schoval v lednici a jak na to vymyslet rychlou večeři… takže inspirace je pořád dost.

Vyzkoušejte a uvidíte sami

Neříkám, že tenhle způsob připravy sedne všem – ale za pokus nic nedáte. Snažte se mít aspoň pár surovin doma, které vás nemusejí nutit běžet do náchodské domácí prodejny ve stresu, když je čas oběda. A k čemu se vracíte nejčastěji vy? Pište do komentářů, rád se nechám inspirovat.

mimochodem, když si to zkusíte párkrát, možná přestanete tolik řešit, co dát na talíř, když mezi prací a kafem můžete usmažit slušný dobroty i rychle – není to taková věda, jak to vypadá. no nic, vypadá to, že už vám toho bylo dost… ale bylo by fajn slyšet, jak vy to máte.