Nejčastější chyby, které všichni děláme při vaření a jak se jim vyhnout

Objevte nejčastější chyby, které děláme při vaření, a naučte se, jak jim vyhnout. Praktické rady, které vylepší vaše domácí kuchaření.

Vaření může být docela dobrodružství – zvlášť když občas zapomeneš nějaký detail nebo přidáš ingredienci ve špatný čas. Na minulý víkend jsem zase upálil cibuli, a to i přesto, že už desítky let vařím. Znáte to – nepříjemný zápach, zkažená chuť a nutnost začít od začátku. Ale právě tyhle chyby dělá snad každý. Podívejme se společně, co to obvykle je a jak jim předejít.

1. Přepalování oleje a cukru

Tady se asi většina shodne – olej přehřátý na tři kapky dýmu není dobrý nápad. Měl jsem to nedávno v kuchyni odpoledne, a sousedé to slyšeli. Přepálený olej zničí chuť a může být i zdraví škodlivý. Podobně to platí u karamelizace cukru – pozor na barvu, musí být zlatavá, ne hořká černota.

2. Nečtení receptů nebo jejich úplné ignorování

Jo, každý si chce něco uvařit rychle a bez čtení původního návodu. Ale když nevím, že maso má jít do trouby s určitým kořením nebo kdy je nejlepší přidat zeleninu – výsledek někdy připomíná spíš experiment „Co to vlastně je?“

Možná jsem sám, ale naopak pořádně zkontrolovat recept před vařením hodně pomůže. Neříkám, že musíte slepě dodržovat, ale aspoň základní body prý nezabijí chuť ani spontánnost.

3. Příliš plný hrnec nebo pánev

Naše maminky vždycky důrazně říkaly – “Nenaplňuj pánev na doraz!” Když je v pánvi moc jídla, teplota klesá a místo pěkné kůrky dostanete spíš dušený guláš. To je něco, co vidím často i v naší místní restauraci. Lepší je vařit po dávkách, já to ale často flákám a pak mám sice všechno najednou, ale chuť poztracená.

4. Nedostatečné kořenění

Tohle je věčný problém. Myslíme si, že masox nebo sůl dodá chuť, ale zapomínáme, že koření a bylinky jsou alfou a omegou. Zkuste přidat čerstvou petrželku nebo trochu kmínu – hned to oživí i obyčejnou polévku nebo šťávu.

5. Neumýt zeleninu pořádně

Vím, že to zní jako samozřejmost, ale kolikrát někam spěcháme a ejhle – zůstane trávníček, hlína nebo dokonce malý brouček. Nejen že je to nepříjemné, ale i zdraví ne úplně OK.

Jak se těm chybám vyhnout – pár tipů

  • Pečlivě si přečtěte recept – a nebojte se dělat poznámky.
  • Kontrolujte teplotu oleje – když začne lehce kouřit, už je to moc.
  • Vařte po menších porcích, zvlášť pokud smažíte.
  • Nešetřete s kořením a bylinkami – chutě nesmí být mdlé.
  • Zeleninu pořádně omyjte a pokud možno namočte v osolené vodě.

Na našem oblíbeném trhu v Praze – Chodov, kde nakupuju pravidelně, často potkávám lidi, kteří mají svá „tajemství“ jak to všechno dělat líp. Možná to není univerzální rada, ale někdy stačí jen trochu zvolnit a víc pozornosti, a všechno začne chutnat lépe. No a když to někdy pokazíte – tak to není konec světa, v kuchyni prostě můžete zkusit znovu. Však v tom trochu plýtvám i já.

Tak co, která chyba vás nejvíc překvapila? Nebo máte svoje kuchařské průšvihy, které radši nebudete přiznávat? Napište do komentářů, rád si přečtu vaše zkušenosti!