Každý zná ten moment, kdy přijde večer a nechce se vám vymýšlet složitý recept. Včera jsem zase stál před ledničkou a přemýšlel, co rychlého a dobrého dát na talíř. Nakonec mě zachránilo pár jednoduchých věcí – chce to jen drobné triky, které dělají jídlo i den lepší. Možná vám moje tipy přijdou obyčejné, ale fungují. A to mě těší.
1. Rychlé omáčky na všechny způsoby
Nemáte čas vařit hodiny? Nejjednodušší omáčka vznikne z kvalitního jogurtu nebo zakysané smetany, česneku a bylinek. Přidám třeba kopr nebo tymián – a už to voní jako od babičky. Tuto kombinaci používám třeba k pečenému kuřeti nebo zelenině. Můj soused zase přidává trochu hořčice – fakt dobrý trik, který možná znáte, ale stojí za připomenutí.
2. Precizní snídaně bez dlouhého labutího peří
Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, ale kdo má čas stát u plotny hodiny? Asi měsíc zpátky jsem začal ráno mixovat smoothie s domácím kefírem, jahodami a oříšky – jednoduché, rychlé a výživné. Pokud máte rádi něco teplého – omeleta s čerstvou petrželkou nebo sýr na chlebu s medem snad nezklame nikoho.
3. Zeleninové nudle jako hvězda domácí kuchyně
Možná to zní jako další módní výstřelek, ale fakt to funguje. Cuketa, mrkev nebo okurka nakrájené na tenké nudle (já používám spiralizér z Kauflandu) jsou super alternativa těstovin. Stačí je jen na chvíli prohřát na pánvi, přidat olivový olej, česnek a trochu parmezánu. Když mám čas, přihodím restované houby – po jídle se necítím těžce, což je plus.
4. Pečené brambory s nečekanými příchutěmi
Brambory od nás z trhu – to je kapitola sama o sobě. Někdy je nakrájím na plátky, pokropím olivovým olejem a posypu majoránkou nebo uzenou paprikou. Je to tak jednoduché a přitom dobré. Moje máma s tímhle trikem vždy dokázala nakrmit celou rodinu, když nebyl čas na nic složitého.
5. Sladké pokušení bez výčitek
Kolikrát jsem si řekl, že chutná sladkost nemusí být hřích. Banánové placičky (banán, vejce, trochu ovesných vloček) – to je moje nová lehká závislost. Peču je na kokosovém oleji a k nim dávám jogurt s medem. Kdysi mi kolegyně z práce ukázala tenhle recept a od té doby je mám v notebooku jako záchranu na „něco dobrého“. Taky zkuste přidat trochu skořice – to umí hodně!
Na závěr
Je fajn mít pár jednoduchých triků v rukávu, když dojdou nápady – ať už jste doma v Praze, Brně nebo jiné části Česka. V kuchyni není třeba vždy kouzlit složitosti, stačí přijít na ty správné kombinace. A možná mám štěstí, možná to je i trochu náhoda, ale většinou cokoli z toho u nás doma rychle mizí. No, a co vy? Máte taky své kuchyňské finty? Podělte se v komentářích, rád se nechám inspirovat!