Všichni to známe — stojíme v kuchyni, čas nás žene, guláš skoro připalil a přitom by ta večeře mohla být lepší. Měsíc zpátky jsem začal zkoušet pár fíglů, které nejenže zkrátily přípravu jídla, ale taky přidaly na chuti. Možná se vám budou hodit, nebo budete mít aspoň o čem kecat v našem oblíbeném chatu s kamarády.
1. Sůl do vody na těstoviny teď nečekejte
Většina z nás solí hned, co voda začne vařit. Ale ne vždy to těstoviny zlepší — trochu soli přidejte až těsně před koncem varu. Zkoušel jsem to a na vkus to nemělo špatný dopad, naopak šetříme sůl a proteiny ve vodě zůstávají lépe.
2. Pečlivě nastrouhaný sýr – tajemství lepšího tvarohu
Moje žena tvrdí, že když nastrouháte sýr předem a necháte ho v lednici rozložený, kousky se lépe rozpouští přímo v jídle. Upřímně, nevím, jestli je to vždy tak, ale v našem týmu to dělá rozdíl.
3. Mrkev a cibuli si předem nakrájejte na víc dní
Kolikrát jsem stál před hrncem s hodinovým čekáním na polévku, přitom by stačilo udělat základ už předem. Nakrájená zelenina ve vzduchotěsném boxu vydrží v lednici až 3 dny a ráno není co řešit.
4. Použijte víno z lednice, ne z regálu
V našem regionu často slyším, jak sousedi řeší, čím to, že zrovna dneska omáčka „není ono“. Ukázalo se, že přelití omáčky vínem přímo z regálu bez chlazení kazí chuť. Nečetl jsem o tom v žádné kuchařce, ale soused to zkoušel – a fakt to dělá rozdíl.
5. Mističky s kořením připravte den dopředu
Když se sype všechno najednou, rychlost a přesnost vaření stoupá. Tuhle chybu jsem dělal často – koření v poslední chvíli na stole, pak zbytečné hýbání a zdržování.
6. Nepřevařujte maso – lépe zůstat na střední teplotě
Moje babička, sice z Moravy, ale pořád platí její pravidlo: „Kdo spěchá, maso pokazí.“ Možná to zní jako rada starých časů, ale jde o to, že maso, které je příliš tvrdé, ztrácí šťavnatost a chuť. Takže zkusil jsem víc trpělivosti a výsledek je lepší.
7. Používejte ocet pro rychlé dělení cibule
Na internetu je to sice stará známá, ale kolegyně z práce mi to připomněla – pár kapek octa do vody, kde cibuli krájíte, výrazně snižuje slzy.
8. Zbytkové pečivo nezahazujte – rozmixujte ho na strouhanku
Je to snadné a u nás v domácnosti běžné – mám doma staré housky a chleba, a místo vyhození je rozdrtím. Pak jen rychle osmažím se lžící oleje a mám domácí strouhanku, co chutná lépe než ta z obchodu.
9. Rychlejší knedlíky? Zkuste je dělat z těsta, které jste nechali přes noc odležet
Možná to je jen věc regionu, ale znám několik domácností v Praze a Brně, kde se tohle vážně používá. Těsto vstřebá více vzduchu a výsledné knedlíky jsou krásně nadýchané.
10. Zapomeňte na zbytečnou váhu – kuchyňská intuice v první řadě
Jasně, recepty a přesné míry jsou super, ale někdy stojí za to improvizovat podle nálady, dostupnosti surovin, i když vám třeba nevyjde přesný poměr. Často lepší než recept „na 100 %“ je vyladit to podle vlastního vkusu a zvyklostí.
Asi jsem vám dal docela hodně tipů, co? Každý funguje trochu jinak, ale mě osobně dost pomohly. Nebo možná je to jen šťastná náhoda – kdo ví… Další den si třeba všimnete, že i u vás doma jídlo chutná lépe a příprava běží svižněji.
Podělte se v komentářích, který trik vás zaujal, nebo jestli máte vlastní fígle na šikovnější vaření. Těším se na vaše tipy!