Zažili jste to taky? Všechno je na stole – suroviny, nádobí, návod, ale i tak se kuchyňského chaosu nezbavíte. Měsíce tápání, zapomenuté ingredience, hozený čas na neefektivní činnosti… jasně, vaření nemusí být tortura. Zvlášť, když najdete pár fíglů, co ulehčí život a ušetří drahocenné minuty. Tady je pár tipů, které mi fakt pomohly — některý možná vyzkoušíte taky.
1. Plánujte jídelníček a nakupujte systematicky
Ještě před tím, než začnete vařit, zapište si týdenní menu. Není nutné přehánět — stačí základní představa, co budete jíst. Když se držíte seznamu, zbytečně nekupujete, máte před očima, co připravit. A hlavně: nemáte pocit, že stojíte před lednicí a nevíte, co dál.
2. Základem je dobré vybavení
Nemusíte investovat do nejdražšího nože – ale kvalitní, ostří nože jsou zázrak. Zvláště při krájení cibule nebo masa to poznáte hned. Také pánev s nepřilnavým povrchem a varná konvice ušetří čas.
3. Připravujte více najednou
Jednou za čas udělejte větší porci, rozdělte do krabiček a máte na několik dní vystaráno. Párkrát v týdnu pak stačí jen ohřát. Můj soused říkal, že díky tomu ušetří téměř hodinu denně.
4. Používejte multifunkční kuchyňské spotřebiče
Investice do pomalého hrnce nebo parního hrnce se může zdát zbytečná, ale věřte — když necháte vařit bez hlídání, můžete si klidně chvíli sednout k mailům nebo čtení. Někdy mi přijde, že mám kuchyň jako malý high-tech laboratoř, ale pak je to prostě rychlejší.
5. Optimalizujte pracovní prostor
Máte-li kuchyň akorát tak na jednoho, je to oříšek. Každý centimetr pracovní plochy využijte – odkládejte věci do polic, používejte magnety na stěny pro nože, nářadí. V našem chatu jsme řešili, že i obyčejný závěsný držák na kořenky může udělat divy.
6. Udělejte si „mise“ — krok za krokem
Někdy pomůže rozdělit si vaření na malý úseky: nejdřív nakrájet, pak osmažit, mezitím si připravit omáčku. Vypadá to složitě, ale když chodíte do kuchyně automaticky, šetří to nervy a spoustu času.
7. Zapojte rodinu nebo spolubydlící
Nemusíte být superhrdina sám. Přidělit úkoly — někdo krájí, druhý míchá, třetí servíruje. Můj kamarád například má malého pomocníka, co zvládne připravit zeleninu, a zbytek je pak rychlejší.
8. Udržujte pořádek průběžně
Když myjete během vaření nádobí průběžně, na konci není všechno najednou a tlak na konci večeře klesá. Jojo, zní to jako rada od mámy, ale opravdu funguje.
9. Zvolte jednoduché recepty s málem surovin
Bulgur místo rýže, zelenina z mrazáku místo čerstvé — někdy je lepší jednodušší varianta, která vyžaduje málo času a surovin. Měsíce jsem bojoval s tím, že chci všechno „čistě“, ale někdy je fajn otevřít mrazák.
10. Najděte si „své“ rychlé hity
Já mám třeba rád špagety aglio e olio — rychlé, jednoduché, chutné a nepotřebuju s tím nic vymýšlet. Když je hlad, je to ideální. Každý by měl mít pár takových receptů, co zvládne i polospánkem.
Tak, teď už víte, co doporučuju já. Samozřejmě — každý kuchař je jiný a možná to u vás bude jinak fungovat. Ale třeba vám některý tip chodí k ruce a ušetří pár nervů. Však uvidíte sami, jak to půjde, hlavně ať vás vaření nebaví, ale těší, jo?
Pokud máte své fígle, co vám usnadňují život v kuchyni, napište dolů do komentářů — rád se poučím, protože já ještě pořád někdy koktám u plotny…