Včera večer jsem se zase ocitl v klasické situaci: hlad, čas na nule a chuť si dát něco dobrýho. Jestli si říkáte, že rychlá večeře = nudná večeře, možná byste mohli zkusit pár triků, které používám já. Vlastně je to pár malých fíglů, co mě několikrát zachránily, když nebylo času, ale chtělo se mi pořád něco poctivýho a chutit to měla fakt dobře.
1. Mějte vždy po ruce základní koření a bylinky
Neříkám, že musíte stát s obrovským arzenálem – pár věcí jako česnek, paprika, kmín a trochu čerstvé petrželky z trhu u nás v Praze dokážou udělat z obyčejného jídla slavnostní záležitost. Zrovna minulý týden jsem přihodil česnek a trochu tymiánu k dušenému masu a najednou to mělo úplně jinou hloubku.
2. Využívejte mraženou zeleninu
Jo, já vím, čerstvá je vždy lepší, ale ne vždycky se do toho chce chodit do obchodu. Naměřil jsem, že mražená zelenina je nejen rychlá na přípravu, ale často i chutnější, protože je hned zmražená po sklizni. Prostě otevřete balík a šup s ní na pánev.
3. Rychlé omáčky z jogurtu nebo hořčice
Když přidáte trochu bílého jogurtu, hořčice a citronové šťávy, vznikne během pár minut skvělý dip nebo lehká omáčka, která zvedne chuť kuřete nebo zeleniny. Možná to zní jednoduché, ale ve výsledku je to fakt příjemná změna.
4. Investujte do kvalitní pánve
Asi to zní jako klišé, ale když máte dobrou pánev, jídlo se nepřipaluje, dělá se rychleji a chuť se drží daleko líp. Tu mou koupil soused v Globusu a fakt jsem spokojený – za pár kaček a jídlo se lepí méně než na starý hrnec.
5. Příprava surovin před vařením
Možná to znáte – zapnete sporák, začnete krájet, vařit a najednou zjistíte, že už je půl hodiny pryč. Takže lepší je všechno předem nakrájet, zvlášť zeleninu, maso i bylinky, a pak jen postupně přidávat.
6. Používejte zbytky jídla kreativně
Takových jídel mám doma plnou ledničku – třeba kus pečeného masa, zbylé brambory nebo zelenina. Představte si rychlý salát, omeletu nebo placky, které vzniknou během chvilky a zároveň nezahodíte nic z jídla.
7. Rychlé těstoviny nebo rýže
Zkuste těstoviny s krátkou dobou varu – například vermicelli nebo rýži basmati, která se uvaří za 10–15 minut. Něco prostě nahodíte do vařící vody a máte základ, který se rychle doplní omáčkou nebo zeleninou.
8. Nepodceňujte chuťové kontrasty
Sladké – kyselé, slané – pikantní. Přidejte třeba trochu takové té sladké chilli omáčky nebo kapii k masu a rázem máte jídlo s větším grádem. V našem chatu jsme o tom kdysi dávno hodně debatovali, a každý měl jiný oblíbený combo.
9. Využijte pomalý tlakový hrnec nebo rychlovarnou konvici na max
Ne každý má doma, ale pokud ano – použijte je. Na přípravu fazolí, vloček nebo předvaření masa, aby se pak všechno během těch 20 minut vařilo ještě rychleji. Já třeba používám tlakový hrnec tak, že maso předvařím, a pak už jen dochucuju.
10. Nezapomínejte na jednoduché saláty a zeleninu na syrovo
Někdy stačí nakrájet cherry rajčata, okurku, přidat olivový olej a trošku soli – rychlé, osvěžující a k tomu třeba čerstvý chleba z pekárny U Dvou kohoutků. Rychle, jednoduše a chutně.
Takže když příště budete stát před prázdným talířem a hlídat čas, zkuste alespoň pár těchto triků. Možná nebudete Michelin, ale aspoň si večer víc užijete – a to se počítá, ne? A klidně napište, jestli máte taky nějaké rychlé fígle, třeba se od vás taky něco naučím.